top of page
Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Yurtdışında Mühendislik Eğitimi-Avrupa Teknik ve Teknoloji Üniversiteleri

Yurtdışında mühendislik eğitimi denilince son yıllarda Türk öğrencilerin üniversite sınavına da girmeden eğitim alabilecekleri belli başlı Avrupa ülkeleri ön plana çıkmaktadır. Çekya, Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Letonya, Litvanya, Romanya gibi ülkelerdeki STEM üniversiteleri diplomalarının dünyada geçerli oluşu, bu üniversitelerin kalite ve fiyat dengesini tutturmuş olmaları ve esnek kabul şartlarının olması bu ülkelerdeki teknik eğitimleri gözde hale getirmiştir.

Yurtdışında Mühendislik Eğitimi Başvuru ve Kabul Şartları

Yurtdışında mühendislik eğitimi almak isteyen uluslararası öğrenciler için tercih edecekleri ülke ve üniversiteye göre kabul şartları değişkenlik gösterir. Üniversiteler not ortalamanızın yanında yeteneklerinize de dikkat ederler. Mühendislik eğitimi almak isteyen öğrenciler için giriş belgeleri şu şekildedir:

*Transkript belgesi

*Lise diploması

*2-3 adet arası öğretmenlerinizden alacağınız referans mektubu

*IELTS ya da TOEFL gibi İngilizce yeterlilik testlerinden geçerli bir nota sahip olmak

*Seçtiğiniz üniversiteye hitaben yazacağınız, yaratıcılığınızı ve becerilerinizi anlatacağınız niyet mektubu

GİRİŞ SINAVI ile KABUL EDEN ÜLKELER

Genelde Matematik (bazen fizik de olabiliyor) içerikli giriş sınavı sonucu B2 seviyesinde İngilizcesi olan ve lise matematik, fizik derslerine ve analitik düşünme yetisine güvenen adaylar, giriş sınavı ile kabul eden Çekya, Letonya, Macaristan mühendislik programlarının giriş sınavlarına girebilir ve başarılı oldukları takdirde birinci sınıfıtan eğitimlerine başlarlar. İngilizce ve mühendislik hazırlık eğitimi almak isteyen adaylar ise hazırlık hazırlık eğitimi sonrasında giriş sınavlarına girebilir. Çekya, Letonya ve Macaristan teknik üniversiteleri başvuruda B1 /IELTS Academic: 5-TOEFL iBT/PBT: 56/477/ isterler.

LİSE DİPLOMA NOTU (ALAN DERSİ NOTLARI) ile KABUL EDEN ÜLKELER

Avrupa Birliğinde Bologna Sürecine tabi olan bazı ülke üniversiteleri ise giriş sınavı uygulamadan adayın lise diploma notuna ( artı matematik ve fizik dersleri ortalamasına) ve İngilizce dil seviyesine istinaden kabul vermektedirler. Bu ülkeler Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Polonya ( bazı üniversiteler).

Yurtdışında Mühendislik Eğitimi YÖK Denkliği

●Türkiye’de yapılan üniversite yerleştirme sınavında başarılı olamadım. Yine de, yurtdışında mühendislik okuyabilir miyim?

●Türkiye’de yapılan üniversite yerleştirme sınavına hiç girmedim. Yine de, yurtdışında mühendislik okuyabilir miyim?

●Yurtdışında mühendislik eğitimi aldıktan sonra YÖK denkliği alabilir miyim?

●Yurtdışında mühendislik diplomam Amerika, Kanada veya İngiltere'de geçerli mi?

Yurtdışında mühendislik eğitimi almak için Türkiye'de yapılan üniversite sınavında yerleşmiş olma ya da üniversite sınavına girme şartı yoktur. Yurtdışında mühendislik eğitimi sunan Avrupa teknik üniversitelerinin YÖK tanınırlığı ve dolayısıyla denkliği vardır. YÖK'ün kabul ettiği dünya üniversiteleri derecelendirme kuruluşlarına göre dünyada ilk bin arasında yer alan bir teknik üniversiteden mezun olanlar herhangi bir STS tabi olmadan doğrudan denklik alırlar. Dünyada ilk bin arasında olmayan üniversitelerden mezun olanlar ise ÖSYM'nin düzenlediği STS tarzı denklik sınavlarına girerek denklik alabilirler. Mezun olunan Avrupa teknik ve teknoloji üniversitelerinin diplomaları ise Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Topluluğu, Amerika, Kanada ve İngiltere dahil dünyanın hemen hemen her ülkesinde geçerlidir.

Yurtdışında Mühendislik Bölümleri

Yurtdışında mühendislik eğitimi planlayan uluslararası öğrenciler için bölümler belli disiplinlerden oluşmuştur. Mühendislik okumak isteyen öğrenciler için yurtdışında en gözde bölümler:

♦Bilgisayar Mühendisliği

♦Uçak (Havacılık) Mühendisliği

♦Uzay Mühendisliği

♦Makine Mühendisliği

♦ Biyomedikal Mühendislik

♦Elektrik Mühendisliği

♦İnşaat Mühendisliği

♦Petrol Mühendisliği

♦İnşaat Mühendisliği

♦Çevre Mühendisliği

♦Ziraat Mühendisliği

♦Gıda Mühendisliği

♦Otomotiv Mühendisliği

♦Lojistik Mühendisliği

ÇEKYA’DA MÜHENDİSLİK OKUMAK

Günümüzde, dünya çapındaki üniversiteleri ve dünyaca ünlü inovasyon kültürü sayesinde Çek teknik üniversitelerinde eğitim alan mühendislik mezunları işverenler tarafından yüksek talep görmektedir. Yapay zekâ ve otomasyondan enerji ve taşımacılığın geleceğine, Çekya'da alacağınız eğitim, ilerledikçe uzmanlaşmanıza olanak tanır. Çekya’da mühendislik bölümleri genelde 3,5 yıldır ve yıllık eğitim ücreti 6,000 Euro’dur. Çekya’da dünyaca ünlü teknik okulların sunduğu programlar Bina Yapıları (İnşaat Mühendisliği), Petrol Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik Mühendisliği. Yurtdışında mühendislik okumak için Çekya teknik okullarını seçen adayların hangi üniversitede hangi bölümü ne kadar ücrete okuyabileceklerine göz atalım. Üniversite hakkında detaylı bilgi için üniversite adına tıklamanız yeterlidir.

Çek Teknik Üniversitesi 2023 QS Ranking gibi YÖK'ün esas aldığı Dünyanın En İyi Üniversiteleri listesinde ilk 400 üniversite arasında olmayı başarmış, dünya çapında saygın bir teknik üniversitedir. Üniversite Türkiye’de ilk 1000’de yer alan Yıldız Teknik Üniversitesi, ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi ve İTÜ’den daha üst sıralarda bulunmaktadır. Çek Teknik Üniversitesi mühendislik bölümleri ve ücretleri aşağıdaki gibidir.

Bilgisayar Bilimleri

*Süre: 4 yıl; yıllık eğitim ücreti: 4,920 €

Bilgisayar Güvenliği ve Bilişim Sistemleri

*Süre: 4 yıl; yıllık eğitim ücreti: 4,920 €

Yazılım Mühendisliği

*Süre: 3 yıl; yıllık eğitim ücreti: 4,920 €

Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri

*Süre: 3 yıl; yıllık eğitim ücreti: 4,070 €

Çevre Mühendisliği

*Süre: 4 yıl; yıllık eğitim ücreti: 4,070 €

Bilgi ve Otomasyon Teknolojisi

*Süre: 4 yıl; yıllık eğitim ücreti: 4,070 €

Bina Yapıları / İnşaat Mühendisliği

*Süre: 4 yıl; yıllık eğitim ücreti: 4,070 €

Kelimenin tam anlamıyla örnek bir uluslararası üniversite olan Brno Teknoloji Üniversitesi 2023 QS World University Rankings (701-750) sırlamalarında prestijli derecesini korumaya devam etmektedir. IBM, FEI, Honeywell, Bosch, Siemens, Škoda Auto vb. gibi dünya devleri ile ortak AR-GE çalışmaları yürüten üniversite kalitesini sadece teknik ve mühendislik bilimlerinde değil; doğa bilimleri, mimarlık, güzel sanatlar, işletme ve ekonomi alanlarındaki kaliteli eğitimleri ile adından sıkça söz ettirmektedir. Brno Teknoloji Üniversitesi Bina Yapıları /İnşaat Mühendisliği/ bölümü 4 yıldır ve yıllık eğitim ücreti 5,500 USD.

Dünyanın eski üniversitelerinden olan Palacky Üniversitesi aynı zamanda 2023 QS dünyanın da en iyi 651-700 üniversiteleri sıralamasındadır. Palacky Üniversitesi Petrol Mühendisliği bölümü 3,5 yıldır ve yıllık ücreti ise 6,000 Usd.

YÖK tanınan üniversiteler listesinde yer alan Liberec Teknik Üniversitesi, dünyada ilk bin üniversite arasındadır. Üniversite, İşletme ve Ekonomi alanlarında 601+, mühendislik ve teknoloji alanlarında ise 801-1000. QS 2023 Dünya üniversiteleri sıralamasında 801–1000 bandında yerini koruyan Liberec Teknik Üniversitesi mezunları YÖK denkliğine direk başvuru yapabilir ve denklik alırlar. Eğitim dili İngilizce olan Liberec Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği süresi 3 yıldır ve eğitim ücreti 3,500 $.

MACARİSTAN'DA MÜHENDİSLİK OKUMAK

Macaristan'da mühendislik eğitimleri, motorların, makinelerin ve elektrik sistemlerin tasarımı, inşası ve kullanımı ile ilgili çalışmalar sunar.

Macaristan'da mühendislik okumak için üniversite eğitimi başvurusunda bulunacak öğrenciler, lisans eğitim süresince matematik, fizik ve kimya derslerini alma zorunluluğu vardır. Macaristan'da 3,5-4 yıl süren mühendislik eğitimini tamamlayan öğrenciler yüksek lisans derece programlarına katılırlar.

Macaristan’da mühendislik veya Macaristan’da mimarlık eğitimi denilince akla gelen ilk üniversite 2023 QS Dünya Üniversiteleri sıralamasında 801-1000 aralığında yer alan Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi’dir. Macaristan teknik üniversiteleri arasında akademik olarak en başarılı ve dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında en yüksek yere sahip olan üniversitelerinden biridir. Lisans programlarının eğitim dili İngilizce. Yıllık eğitim ücreti 6,400 €.

♦İnşaat Mühendisliği

♦Kimya Teknolojileri ve Biyoteknoloji

♦Elektrik Mühendisliği ve Bilişim

♦Makine Mühendisliği

Macaristan'ın ulusal mükemmeliyet üniversitesi olan Debrecen Üniversitesi tarihi, Reform Debrecen Koleji'nin kurulduğu 1538 yılına dayanır. 2023 QS Dünya Üniversiteleri Sıralamasında 651-700 bandında bulunan Debrecen Üniversitesi bugün 7 kampüste yer alan 14 fakültenin 27.000'den fazla öğrencisi var. Uluslararası programlar 1987 yılında başlatıldı ve hepsi İngilizce olarak verildi. Şu anda, uluslararası öğrenci sayısı 5.000'den fazladır ve Avrupa, Orta ve Uzak Doğu, Afrika ve Kuzey Amerika dahil dünyanın tüm önemli bölgelerinden ülkeleri temsil etmektedir.

♦Ziraat Mühendisliği – dönem/3,250 €

Gıda Mühendisliği - dönem/3,250 €

Zirai İşletme ve Kırsal Kalkınma Mühendisliği – dönem/2,750 €

♦İşletme Enformatiği - dönem/2,750 €

Bilgisayar Bilimleri - dönem/2,750 €

Bilgisayar Mühendisliği – dönem/2,750 €

Kimya Mühendisliği - dönem/3,000 €

Biyokimya Mühendisliği - dönem/3,000 €

Elektrik Mühendisliği - dönem/3,000 €

Makine Mühendisliği- dönem/3,250 €

İnşaat Mühendisliği - dönem/3,000 €

Çevre Mühendisliği – dönem/2,750 €

♦Mekatronik Mühendisliği – dönem/3,250 €

İnşaat Mühendisliği 8 dönem, geri kalan tüm bölümler 7 dönemdir.

3. Peç Üniversitesi

Peç (Pécs) Üniversitesi'nin kuruluşu1367'de Büyük Kral Louis tarafından başlatıldı. 2023 QS Dünya Üniversiteleri Sıralamasında 701-750 aralığında yer alan Peç Üniversitesi kaliteli ve kapsamlı eğitim sağlayan Macaristan üniversitelerinin en prestijli kurumlardan biridir. Lisans programlarının yıllık ücreti 6,800 USD.

♦Elektrik Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği

İnşaat Mühendisliği

Macaristan, Avrupa Yükseköğretim Alanı'nın (EHEA) bir üyesi olduğundan, Szeged Üniversitesi AB akreditasyonuna da sahiptir. 2023 QS Dünya Üniversiteleri Sıralamasında SZTE 551-560 aralığındadır. Ziraat Mühendisliği programının yıllık ücreti 4,000 € .

Macaristan'ın kalbinde yer alan Eötvös Lorand Üniversitesi (Eötvös Loránd University -ELTE) Budapeşte merkezli lider bir araştırma üniversitesidir. Dünya ve Avrupa üniversiteleri sıralamalarında 200-500 bandında yerini koruyan ELTE’de 3,5 yıllık eğitim süreli, yıllık eğitim ücreti 6,000 Euro olan iki mühendislik programı vardır.

Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği ♦Makine Mühendisliği

Pannonia Üniversitesi Macaristan'ın başkenti Budapeşte 200 km gibi yakın bir mesafededir. Pannonia Üniversitesi, Macaristan'ın tarihi Veszprem şehri içinde ve çevresinde altı kampüsten oluşmaktadır. Koszeg ve Nagykanizsa'da bulunan iki ana kampüs, fakülte ve idari binaları yüzlerce yıl öncesine dayanan tarihi binalarda bulunmaktadır. Yıllık eğitim ücreti 6,000 Euro.

♦Kimya Mühendisliği ♦Su Operasyonları Mühendisliği ♦Bilgisayar Bilimleri

Széchenyi István Üniversitesi (SZE), kuzeybatı Macaristan'da Tuna Nehri üzerinde çekici bir şehir olan Győr'de yer alır. 12.500'den fazla öğrencisi olan ve 600'den fazla akademik personel Széchenyi István Üniversitesi'ndeki uluslararasılaşma sürecinin hızlı temposu, yalnızca kampüsün devam eden altyapı yenilemesiyle değil, aynı zamanda şu anda 53 farklı ulusu temsil eden uluslararası öğrenci sayısındaki istikrarlı yıllık artışla kanıtlanmaktadır. 2023 QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması 801-1000.

Otomotiv Mühendisliği

● Lojistik Mühendisliği

● Ziraat Mühendisliği

● Gıda Mühendisliği

*Programların eğitim dili İngilizce. Süresi 7 dönem. Dönem ücreti 3,000 Euro.

●İnşaat Mühendisliği

*Programın eğitim dili İngilizce. Süresi 8 dönem. Dönem ücreti 3,300 Euro.

BULGARİSTAN'DA MÜHENDİSLİK OKUMAK

Yurtdışında sınavsız / YKS sonucu ile ilgilenmeyen hem de adaylara giriş sınavı uygulamayan/, lise matematik ve fizik dersleri notları ortalamasına ve İngilizce dil yeterliliğine istinaden mühendislik öğrencilerini kabul eden;

yıllık eğitim ücreti 3,000 Euro olan Bulgaristan'da mühendislik eğitimine ne dersiniz? Bulgaristan'da mühendislik eğitim dilleri İngilizce, Almanca ve Fransızcadır.

Sofya Teknik Üniversitesi bilgisayar bilimleri bölümü son 25 yıldır onlarca farklı ülkeden yabancı öğrenciye eğitim fırsatı sunmuştur. Sofya Teknik Üniversitesi lisans ve yüksek lisans bölümlerinin yıllık eğitim ücreti 3,000 Euro.

İngilizce Bölümler

Endüstri Mühendisliği

Uçak (Havacılık) Mühendisliği

Elektronik Mühendisliği

Elektrik Mühendisliği

Makine Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği

Mekatronik Sistemler

Lojistik Mühendisliği

Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı

Otomotiv Mühendisliği

Almanca Bölümler

Mekatronik ve IT Bilimleri

Bilgisayar Sistemleri ve Teknolojileri

Makine Mühendisliği

Endüstriyel Yönetim

İşletme Yönetimi

Fransızca Bölümler

Bilgisayar Bilimi ve Telekomünikasyon

Elektronik ve Kontrol Mühendisliği

Sofya Teknik Üniversitesi Fransızca bölümlerin yıllık eğitim ücreti 3,000 €.

Öğrencilerini çift ana dal, çift diploma, bir yan dal ile mezun eden ve iş garantisi veren AUBG’nin yıllık ücreti 12,300 Usd (%20, %50, %80 BURS imkanları mevcut). AUBG mezunlarının bazıları, Stanford Üniversitesi, MIT, Johns Hopkins Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Londra Üniversitesi gibi prestijli üniversitelerde lisansüstü programlarını başarıyla tamamlarken diğerleri Microsoft, Google, IBM, Hewlett-Packard ve Accenture gibi uluslararası şirketlere katıldı. Yine diğerleri Telerik, Melon, EastiSoft, MammothDB ve Transmetrics gibi kendi başarılı yazılım geliştirme şirketlerini kurdular.

Bilgisayar Bilimleri

-Yazılım

-Programlama

Bilişim Sistemleri

Varna Teknik Üniversitesi Bulgaristan'da mühendislik okumak isteyenlere Sofya Teknik Üniversitesi sonrasında sınavsız kabul veren ikinci büyük teknik okuldur.

Bilgisayar Sistemleri ve Teknolojileri

Yazılım ve İnternet Teknolojileri

Siber Güvenlik

Bilgi ve İletişim Teknolojileri

Elektronik

Endüstriyel Yönetim

Teknolojik Girişimcilik ve İnovasyon

Gemi Kaptanlığı

Gemi Makinaları ve Mekanizmaları

Gemi İnşaat ve Deniz Mühendisliği

Eğitim dili İngilizce olan lisans bölümlerinin süresi 4 yıldır. Yılık eğitim ücreti 2,400 EUR.

NBU son derece yenilikçidir ve imza atmış olduğu ilkler ilk sonra başkaları tarafından mutlaka kopyalanmaktadır. Modern ve sanat dolu kampüsü ise harikadır. Yeni Bulgar Üniversitesinde hem öğretmek hem öğrenmek keyiflidir. Yıllık eğitim ücreti 3,000 Euro.

IT Bilimleri

IT Sertifikasyonları: Yıl boyunca eğitimler sunan ve sertifikasyonlar yapan Yeni Bulgar Üniversitesi IT Merkezinden istifade etmeyi unutmayın. NBU IT Merkezi, işe alımlarda pek çok firma tarafından tercih edilen IT sertifikaları vermektedir. Merkez bünyesinde eğitimlerini verdiği ve sertifikasını sağladığı kurumlar MICROSOFT IT, CISCO Academy, LINUX Academy, VMWARE IT Academy, ECDL Academy, MOS Academy, PEARSON VUE.

LETONYA'DA MÜHENDİSLİK OKUMAK

Prestijli QS Dünya Üniversiteleri Sıralamasında Riga Teknik Üniversitesi Letonya’da öncü konumunu korumaya ve dünyada ilk bin üniversite arasında yer almaya devam ediyor. Riga Teknik Üniversitesi (RTU), 2023 QS Dünya Üniversite Sıralamasındaki konumu 751-800 ve mimarlık alanında en iyi 201-220 üniversite arasında yer aldı. Riga Teknik Üniversitesi QS mühendislik ve teknoloji bilimlerinde ise bir yükseliş yaşayarak 401 ulaştı ve dünyanın en iyi 450 üniversitesi arasına yerleşti.

Telekomünikasyon Teknolojileri ve Veri İletimi Mühendisliği 2,750

Smart Elektronik Sistemler:2,850 €

İnşaat Mühendisliği: 4,000 €

Bilgisayar Mühendisliği: 2,550 €

Demiryolu Mühendisliği: 2,750 €

Tıp Mühendisliği ve Fizik: 4,000 €

Malzeme Mühendisliği: 2,800 €

Çevre Mühendisliği: 3,050 €

Mühendislik Teknolojisi ve Makine Mühendisliği: 2,800 €

Elektrik Mühendisliği: 2,750 €

Kimya Teknolojisi ve Mühendisliği: 2,800 €

ROMANYA'DA MÜHENDİSLİK OKUMAK

Yurtdışında sınavsız /YKS sonucu ile ilgilenmeyen hem de adaylara giriş sınavı uygulamayan/, lise matematik ve fizik dersleri notları ortalamasına ve İngilizce dil yeterliliğine istinaden mühendislik öğrencilerini kabul eden; yıllık eğitim ücreti 2,700-3,000 Euro olan Romanya'da mühendislik eğitimine ne dersiniz?

Bükreş Üniversitesi POLITEHNICA, Romanya'daki en eski ve en prestijli mühendislik okuludur ve 200 yıllık bir eğitim geleneğine sahiptir.

Bilgi Mühendisliği

Uygulamalı Elektronik

Makine Mühendisliği

Kimya Mühendisliği

Telekomünikasyon ve Bilgi Teknolojisi

İşletme Mühendisliği ve Yönetim

Endüstri Mühendisliği

Entegre Elektrik Sistemleri Mühendisliği

Enerji Mühendisliği

Hava Taşımacılığı Mühendisliği

Yazılım Mühendisliği

Iaşi Gheorghe Asachi Teknik Üniversitesi, Romanya'da mühendislik eğitiminde en eski geleneğe sahiptir. TUIASI, kuruluşundan bu yana araştırma, disiplinler arası yaklaşım, yenilikçilik, öğretim ve son yirmi yılda uluslararasılaşmaya öncelik vermiştir. Eğitim süresi 3-4 yıl ve yıllık eğitim ücreti 2,700-3,000 Euro.

  • Civil Engineering

  • Electrical Engineering and Computers

  • Industrial Design

  • Telecommunication Technologies and Systems

3. Braşov Transilvanya Üniversitesi

Üniversitede ürün tasarımı ve çevre, elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimi, psikoloji ve eğitim bilimleri dahil olmak üzere öğrencilerin okuyabileceği 18 fakülte bulunmaktadır. Braşov Transilvanya Üniversitesi lisans bölümleri 3-4 yıl arasında sürer. Yıllık eğitim ücretleri 2,430-3,000 Euro arasındadır. Adayın kabul edilmesi için iyi derecede İngilizce seviyesine ve iyi lise notlarına sahip olması gerekir.

  • Otomotiv Mühendisliği (EUR-ACE Label)

  • Ulaşım ve Trafik Mühendisliği

  • Makine Mühendisliği (EUR-ACE Label)

  • Endüstriyel Dizayn

  • Ürün Tasarım Mühendisliği

  • Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayarlar

Akademik Danışmanlık ve Rehberlik Ücreti

Yurtdışında mühendislik eğitimi almaya karar veren adaya sunulan akademik ve rehberlik hizmetlerinin ücreti alınan destek servislerinin içeriğine istinaden 2,000 - 3,500 EUR arasındadır. Sophia Academy, yurtdışı eğitim danışmanlığı hizmetleri sunan bir Avrupa Birliği kuruluşudur.

"Avrupa'da yerleşik, profesyonel bir kurumdan danışmanlık almanın keyfini yaşayın."

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page