top of page
Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Budapeşte Eötvös Lorand Üniversitesi (ELTE)

1635 yılında kurulan Budapeşte Eötvös Loránd Üniversitesi ( Étvös Loránd Tudományegyetem, Elte) Macaristan'nın en büyük ve en prestijli kamu yükseköğretim kurumlarından biridir. ELTE'de 28.000 öğrenci sekiz fakülte halinde, Budapeşte'de ve Tuna kıyısında bulunan enstitülerinde eğitim almaktadır. ELTE, 2012 yılında Abel ödül kazanan Endre Szemerédi ile birlikte Wolf Ödülü, Fullson ödül ve Abel Ödülü'nün yanı sıra 5 Nobel ödülüne de sahiptir. Eötvös Loránd Üniversitesi'nin selefi, kardinal Péter Pázmány tarafından, İlahiyat ve felsefeyi öğretmek için Katolik bir üniversite olarak 1635 yılında kurulmuştur. 1770 yılında, üniversite Buda'ya transfer edildi ve Avusturya İmparatoriçesi ve Macaristan Kraliçesi Maria Theresa desteğiyle, Kraliyet Macaristan Üniversitesi oldu. 1921 yılına kadar Budapeşte Üniversitesi, kurucusu Péter Pázmány sonra Pázmány Üniversitesi adını aldı. Fen Fakültesi 1949 yılında İlahiyat Fakültesi'nin üniversiteden ayrılmasıyla özerk yaşamına başlamıştır. Üniversite 1950 yılında, en tanınmış fizikçilerinden Baron Loránd Eötvös'den sonra bugünkü adını almıştır.

ELTE Akreditasyonları

Budapeşte Eötvös Loránd Üniversitesi (ELTE) Macaristan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından akredite bir Avrupa üniversitesidir. Macaristan Akreditasyon Komitesi, Avrupa Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Derneği (ENQA) ve Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvence Kaydı (EQAR) tam üyesidir. Budapeşte Eötvös Lorand Üniversitesi-ELTEmezunlarının diplomaları tüm Avrupa Birliğinde, Avrupa Ekonomik Topluluğunda, Amerika, Kanada ve dünyadaki birçok ülkede geçerlidir.

●Üniversite Bologna Sürecine tabidir ve Avrupa Kredi Transfer Sistemini uygular.

●Avrupa Üniversiteler Birliği üyesidir.

●Mavi diploma diye bilinen Avrupa Diploma Eki de verir.

●ELTE Üniversitesi Avrupa’nın en iyi 200 üniversitesi arasındadır.

●ELTE Üniversitesi mezunları doğrudan YÖK denkliği alırlar.

ELTE YÖK Akreditasyonu

Budapeşte Eötvos Lorand Üniversitesi YÖK tanınan üniversiteler listesindedir ve mezunları Yurtdışı Yükseköğrenim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğine istinaden denklik başvurusu yapabilir ve doğrudan denklik alabilirler. ELTE Üniversitesi İngilizce programlarının kalite güvencesi Avrupa Yükseköğretim Alanında Kalite Güvence hükümlerinin uygulanmasıdır.

ELTE Üniversitesi Dünya Sıralaması

Budapeşte Eötvös Loránd Üniversitesi (ELTE) Avrupa’nın en iyi 200 üniversitesi arasındadır. Budapeşte ELTE Üniversitesinin dünyaca prestijli ve güvenilirliği yüksek derecelendirme ajansları QS ve THE göre dünyada en iyi ilk bin üniversite arasındadır.

Budapeşte Eötvös Lorand Üniversitesi’nde Eğitim

Budapeşte Eötvös Lorand Üniversitesi (ELTE) - öğrenci ve personel sayısı, eğitim ve araştırma kalitesi ve uluslararası ilişkileri açısından - 1635'teki kuruluşundan bu yana sürekli olarak faaliyet gösteren, prestijli bir Macar üniversitesidir. Macaristan'da araştırma üniversiteleri arasında beş Nobel ödüllü olmasının yanında ELTE yabancı öğrenciler açısından en popüler yükseköğrenim kurumları arasındadır ve Macaristan'daki teknoloji, kamu politikası ve kültüründe önde gelen isimler üniversitede görev yapmaktadır.

ELTE'nin uluslararası ilişkileri yaygındır ve dünya genelinde yaklaşık 600 üniversite ile işbirliği ve değişim için ikili anlaşmaları mevcuttur. Prestijli uluslararası üniversite ağlarının aktif bir üyesidir ve ortak diploma programlarına katılmaktadır. Halen, Budapeşte Eötvös Loránd Üniversitesi 'deki sekiz fakültede 29.000 öğrenci 100'den fazla ülkeden yaklaşık 3.000 uluslararası öğrenciyle eğitim görmektedir. ELTE yapılan pazar araştırmalarında, en popüler Macar markalarından biri olarak gösteriliyor. ARWU küresel üniversite sıralamasında en yüksek sıradaki Macar üniversitesidir ve ilk 200 Avrupa üniversitesi arasındadır.

ELTE Lisans Bölümleri ve Ücretleri

ELTE, altı adet lisans programını İngilizce dilinde sunar. Belirtilen ücretler dönemliktir.

  • İngiliz ve Amerikan Dili Çalışmaları: 2,200 EUR

  • Uygulamalı Ekonomi: 2,400 EUR

  • Bilgisayar Bilimleri: 3,000 EUR

  • Uluslararası İlişkiler: 2,400 EUR

  • Psikoloji: 4,200 EUR

  • Makine Mühendisliği: 3,000 EUR

  • Ana Okul Öğretmenliği: 2,600 EUR

*ELTE lisans bölümlerine başvuru ücreti 150 EUR.

ELTE Lisans Eğitimi Kabul Şartları

Budapeşte Eötvös Lorand Üniversitesi’nde lisans eğitimi planlayanlar lise diploması ile başvuru yapabilirler. Budapeşte Eötvös Loránd Üniversitesi’nde eğitim almak için Türkiye’de yapılan üniversite sınavlarını kazanma şartı aranmaz. Budapeşte Eötvös Lorád Üniversitesi her bölüm için İngilizce yeterlilik aramaktadır. Buna ek olarak tüm bölümlerde internet üzerinden ( skype görüşmesi ) mülakat yapılmaktadır. Öğrenci hangi bölümü okumak istiyor ise o bölüm ile alakalı mülakat yapılır. Evet, Macaristan üniversitelerine lise diplomasi ile başvuru yapılabilir. Sadece dikkat edilmesi gereken nokta eğitim alınacak programa istinaden lise ders notlarının iyi olmasıdır. Bu kriteri karşılamayan adaylar şartlı kabul alır ve başarılı bir hazırlık eğitimi sonrası akademik eğitimlerine devam edebilirler.

ELTE Yüksek Lisans Bölümleri ve Ücretleri

ELTE, on iki adet yüksek lisans programını İngilizce dilinde sunar. Belirtilen ücretler dönemliktir.

  • Amerikan Dili Çalışmaları: 2,200 EUR

  • İngiliz Dili Çalışmaları: 3,500 EUR

  • Bilgisayar Bilimleri: 3,000 EUR

  • Çevre Bilimler: 4,195 EUR

  • Fizik: 4,195 EUR

  • Matematik: 4,195 EUR

  • Kimya: 4,195 EUR

  • Kültürel Antropopoloji: 3,000 EUR

  • Film Çalışmaları: 3,500 EUR

  • Yer Bilimleri: 4,195 EUR

  • Psikoloji: 4,195 EUR

*ELTE lisans bölümlerine başvuru ücreti 150 EUR.

ELTE Yüksek Lisans Kabul Şartları

Budapeşte Eötvös Lorand Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi planlayanlar lisans diploması ile başvuru yapabilir ve kabul alır. Budapeşte ELTE Üniversitesinde yüksek lisans eğitimi almak için ALES şartı aranmaz. Aday öğrenciler bazı yüksek lisans programlarında yılda 2 kere eğitimine başlama şansına sahiptirler.

ELTE Bölüm Hazırlık Programları

Macaristan’da lisans eğitimi almak veya yüksek lisans yapmak isteyen adaylar, İngilizce ve bölüm hazırlık derslerinden istifade edebilirler. ELTE bölüm hazırlık programlarına başvuru yapabilmek için adayın İngilizce seviyesinin B1 olması gerekmektedir. ELTE'de sunulan hazırlık programları ve ücretleri aşağıdaki gibidir:

  • Bilgisayar Bilimleri Hazırlık Programı: 4,000 EUR

  • Genel İngilizce Hazırlık Programı: 2,980 EUR

  • Macarca Hazırlık Programı: 2,980 EUR

ELTE'de Okumak!

Eötvös Loránd Üniversitesi (ELTE), Macaristan'daki en eski yüksek öğrenim kurumları arasındadır ve uzun yıllardır uluslararası yüksek öğrenim sıralamalarında da kanıtlandığı gibi Macaristan'ın önde gelen üniversitelerindendir. Neredeyse dört yüzyıl öncesine uzanan tarihi boyunca ELTE’nin mükemmelliği, eğitim ve araştırma arasındaki güçlü bağlara dayanmaktadır. 1635 yılında kurulan ve Macaristan'ın en uzun süredir faaliyet gösteren üniversitesi olan ELTE, en iyi Avrupa geleneklerine dayanarak yüksek kaliteli eğitim ve araştırmalara hizmet etmektedir. Yüksek öğretimde mükemmelliğin birinci sınıf araştırma olmaksızın düşünülemeyeceği inancıyla motive olan ELTE, geleneksel üniversite kavramının her iki tarafını da mümkün olan en iyi düzeyde temsil etmeyi amaçlamaktadır: eğitmenler ve öğrencilerden oluşan yaratıcı topluluk (universitas magistrorum et discipulorum) ve aktif olarak çeşitli bilimsel disiplinlerin peşinde koşan bir kurumun ideali (universitas scienceiarum).

ELTE'yi diğerlerinden ayıran başlıca özellikleri;

- Eğitmenler ve öğrenci kalitesi esas alındığında Macaristan'ın en iyi üniversitesidir.

- Sadece yabancılar için değil yerli öğrenciler için de Macaristan'ın en popüler üniversitesidir.

- Dünya üniversiteleri Akademik sıralamasına göre en yüksek sıralamaya sahip Macar Üniversitesidir.

- Kendi ilgili alanlarını değerlendiren öğrencilerin %86'sının görüşüne göre Macaristan'daki en iyi eğitimi sunmaktadır.

- Macaristan'ın en büyük bilimsel kurumudur.

- Macar Bilimler Akademisi üyesi olan 76 profesörün mezun olduğu üniversitedir. (Yani Macaristan'da Bilimler Akademisi üyelerinin %20'si ELTE mezunudur.)

- Öğretim kadrosunun %75'i, yüksek bir akademik dereceye sahiptir.

- Mezunları arasında 5 Nobel ödülü kazanan vardır.

- Akademik araştırma yapanlar arasında eserlerinde 10.000'den fazla alıntı yapılan 13 araştırma görevlisine sahiptir.

- Macar Bilimler Akademisi ile ortak çalışan 24 araştırma grubuna sahiptir.

- Avrupa Araştırma Konseyi Başlangıç hibeleri (ERC-STG) tarafından desteklenen 3 araştırma grubuna sahiptir.

- 1950'den beri 41.366 uluslararası yayın çıkarmıştır.

- Geniş kapsamlı araştırma ve çalışma alanları: Doğa Bilimleri, Matematik ve Bilişim Bilimleri, Beşeri bilimler, Sosyal bilimler, Psikoloji, Eğitim Bilimleri

- Macaristan'daki en kapsamlı eğitim veren 6 fakülteye sahiptir;

- Beşeri Bilimler Fakültesinde 64 dil öğretilmektedir.

- Yabancı öğrencilere 60'tan fazla yabancı dil seçeneği sunulmaktadır.

- Kütüphanelerimizde 3 milyondan fazla belge bulunmaktadır.

Konaklama Seçenekleri

Budapeşte Eötvös Loránd Üniversitesinde uluslararası öğrencilerine konaklama seçenekleri sunar. Kampüs dışı konaklama düşünen adaylar ise aylık 200-300 Euro + fatura giderleri karşılığında üniversiteye yakın yerlerden daire kiralayabilirler.

Macaristan'da Destek Servisleri

Resmi temsilcisi olduğumuz ELTE'den kabul alan danışanımız Macaristan'a varış sonrası dilediği takdirde aşağıdaki hizmetlerin birinden istifade edebilir:

  • Kısmi Danışmanlık Hizmeti: 1,500 EUR

  • Bütünsel Danışmanlık Hizmeti: 2,000 EUR

Sophia Academy, yurtdışı eğitim danışmanlığı hizmetleri sunan; Türkiye ve Macaristan ofisleri ile akredite bir Avrupa Birliği kuruluşudur.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page