top of page
Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Avrupa'da bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) eğitimi

Toplumun daha yeşil bir dünyaya veya dijital geçişine katkıda bulunmak ister misiniz? O zaman, Avrupa'da bir STEM programı okuyabilirsiniz! Avrupa'da bir STEM yüksek öğretim programı okuyarak, problem çözme, bir takımın parçası olarak çalışma yeteneği, dijital okuryazarlık, iletişim, proje yönetimi ve yaratıcı düşünme gibi beceriler geliştirebilirsiniz. Karmaşık sosyal, ekonomik, politik ve çevresel sorunları çözmekle ilgileniyor musunuz? Avrupa'da STEM mezunlarına artan talep var. COVID-19 salgınından kurtulma ve yeşil ve dijital geçişler, Avrupa'da STEM becerilerine olan ihtiyacı daha da artırdı.

STEM programları

Avrupa'da STEM alanlarında yüksek kaliteli eğitim sunan birçok üniversite bulunmaktadır. İyi bilinen STEM programlarından bazıları:

•Bilgisayar Bilimi

•Biyoloji

•Makine Mühendisliği

•Kimya Mühendisliği

• Matematik

•İnşaat mühendisliği

•Çevre Mühendisliği


STEM'lerin Önlenemez Yükselişi

Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) becerilerine talep artmaktadır. Üst düzey mesleki eğitim ve öğretimden mezun olanlar, STEM becerilerinin önemli sağlayıcılarıdır, ancak bazı ülkelerde sayılar düşmektedir.

Ekonomik krize rağmen, fizik, matematik ve mühendislik bilimi profesyonellerinin ve yardımcı profesyonellerin istihdamı 2013 yılında Avrupa Birliği'nde (AB) (1) 2000'dekinden yaklaşık % 12 daha yüksektir ve bu eğilim devam edecek gibi görünmektedir. Orta öğretim düzeyinde sağlananlar da dahil olmak üzere mesleki eğitim ve öğretim (MEÖ) geleneksel olarak STEM becerileri için önemli bir tedarik hattıdır, ancak STEM becerileri arzının yetersiz olabileceğine ve Avrupa'nın ekonomik büyümesini kısıtlayabileceğine dair endişeler vardır.


Artan talep

STEM uzmanlarına ve yardımcı profesyonellere yönelik talebin, bugün ile 2025 arasında, tüm meslekler için ortalama % 3'lük büyüme tahmininden çok daha yüksek, yaklaşık % 8 oranında artması bekleniyor. STEM ile ilgili sektörlerdeki istihdamın da, farklı sektörler arasındaki büyük farklılıkları maskelemekle birlikte, bugün ile 2025 arasında yaklaşık % 6,5 oranında artması bekleniyor. Örneğin, bilgi işlem ve profesyonel hizmetlerde istihdamın sırasıyla % 8 ve % 15 artması beklenirken, ilaç sektörünün sıfır istihdam büyüme görmesi bekleniyor. STEM becerilerine sahip olmak artık tek başına yeterli değil. Orta öğretim MÖE'den olanlar da dahil olmak üzere tüm seviyelerdeki mezunlar, kişisel ve davranışsal niteliklerin yanı sıra STEM ile ilgili becerilere ihtiyaç duyarlar. Bilimsel bilgi ve yenilik, genellikle farklı ulusları ve farklı organizasyonları ve işletmeleri birleştiren ekipler tarafından giderek daha fazla üretildiğinden, yaratıcılık, ekip çalışması, iletişim ve problem çözmeye ihtiyaç vardır. Günlük yaşamda yeni teknolojilerin uygulanmasını anlamak yeni zorluklar ortaya çıkarır. Çoğu durumda, bir şeyin düzgün çalışması yeterli değildir. Aynı zamanda iyi tasarlanmış, şık ve pratik özelliklerden daha fazlası için cazip olmalıdır.

Bugün ile 2025 arasında, STEM ile ilgili mesleklerde öngörülen iş açıklarının yaklaşık üçte ikisi, bu alanlarda çalışan ancak emekli olacak kişilerin yerini alacak. Halihazırda, STEM ile ilgili mesleklerin yaklaşık % 48'i orta (lise) seviye nitelikleri gerektirmekte olup, bunların çoğu ilk üst orta seviye MEÖ yoluyla edinilmektedir. Bu rakamın 2025'te yaklaşık % 46'ya düşeceği tahmin ediliyor, ancak beyaz önlüklü yüksek eğitimli bilim insanlarının imajına rağmen, STEM ile ilgili mesleklerin çoğu önümüzdeki on yıl içinde orta düzeyde niteliklere ihtiyaç duyacak.

Son derece rekabetçi bilim ve teknoloji odaklı endüstriler için talep tahminlerini yapmak zordur. İlaç, motorlu taşıtlar, mühendislik ve diğer imalat türleri gibi STEM ile ilgili sektörler özellikle ekonomik döngünün patlama ve çöküşüne maruz kalmaktadır. Bu tür sektörler ayrıca yeniden yapılanmaya ve dış kaynak kullanımına daha yatkındır. STEM ile ilgili becerilere olan talep, profesyonel hizmetlerde muhtemelen en yüksek seviyededir, işin nasıl değiştiğini yansıtır. Örneğin mühendislikte iş, uygun şekilde dışarıdan sözleşmeli mühendislerin getirildiği projelerle bağlantılı olma eğilimindedir. Tek bir firmada uzun süreli istihdam, bir proje bittiğinde veya piyasa değiştiğinde hızla sona erebilen geçici görevlerle değiştirildi. Bu faktörler, STEM çalışanları için kısa ve uzun vadeli talebi ve ihtiyaç duydukları becerileri etkiler.


Düşen kaynak mı?

Ancak, Kraliyet Mühendislik Akademisi geçen yıl Birleşik Krallık'ın sadece talebi karşılamak için 2020'ye kadar her yıl 100.000 yeni STEM üniversite mezununa ihtiyacı olduğunu bildirdi . Alman Deutsche Bank, MINT disiplinleri - matematik, bilgisayar bilimi, doğa bilimleri ve teknoloji - olarak adlandırdıkları alanda yaklaşık 210.000 işçi eksikliğine işaret ediyor. Avusturya, Macaristan ve İsveç dahil olmak üzere birçok ülkede STEM ile ilgili beceriler için işe alım zorlukları bildirilmiştir.

Ortaöğretim ikinci kademe eğitiminde, STEM ile ilgili konularda MEÖ mezunlarının sayısı ülkeler arasında önemli ölçüde farklılık gösterir. Bunlar, Belçika, Danimarka ve Hollanda'daki % 20'den daha azına kıyasla Bulgaristan, Estonya ve Kıbrıs'ta orta öğretim MÖE mezunlarının % 40'ından fazlasını oluşturmaktadır.

Kaynak: Cedefop hesaplamaları Eurostat, UOE veri toplamasına dayanmaktadır. AB ortalamaları, mevcut ülke verilerinin ağırlıklı ortalamalarıdır. Hesaplamalar, mimari ve bina kategorisini hariç tutar.

Eğilimlerin yönü ve ölçeği tek tip değildir, ancak verilerin mevcut olduğu çoğu ülke için, STEM ile ilgili konularda üst düzey orta öğretim MEÖ mezunlarının oranında hafif bir düşüş olduğu görülmektedir ve tahmini AB ortalaması % 32'den düşmektedir. 2006'da % 29,4'e yükseldi. Ancak bu düşüşün ne kadar önemli olduğunu söylemek zor. Ayrıca, okulun erken aşamalarında öğretilen matematik ve fen öğreniminin kalitesi ile ilgili endişeler de vardır. 2012 PISA sonuçları, 27 AB Üyesinde 15 yaşındaki öğrencilerin yaklaşık % 16,5'inin düşük fen düzeyine sahip olduğunu ve % 22'sinin matematikte az başarılı olduğunu göstermiştir.


STEM ile ilgili becerilerin sağlıklı bir tedarikini sürdürmek

STEM becerilerinin arzının talebi karşılayıp karşılamaması, tahmini istihdam fırsatları ile beklenen mezun sayısı arasındaki basit karşılaştırmalardan daha fazlasına bağlıdır.

STEM ile ilgili becerilerin sağlıklı bir tedarikini sürdürmek birkaç faktöre dayanır. STEM ile ilgili konularda genç üst düzey ortaöğretim mezunlarına ihtiyaç duyulurken, yetişkin çalışanlara çalışma hayatı boyunca STEM becerilerini edinme ve güncelleme fırsatları sağlamak da önemlidir. Hızlı teknolojik değişim alanlarında öğrenme fırsatları çok önemlidir. Öğrenmenin ötesinde, STEM ile ilgili işler ve kariyerlerin hem öğrencileri STEM ile ilgili konulara çekmek hem de kalifiye kişilerin diğer alanlarda kariyer seçmemesini sağlamak için çekici olması gerekir.

Avrupa ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerden yüksek vasıflı STEM profesyonelleri için rekabetle karşı karşıyadır. Avrupa, STEM uzmanları da dahil olmak üzere birçok yetenekli üçüncü ülke vatandaşı için tercih edilen yer değildir. Bu, çalışma izni düzenlemeleri, vatandaşlığa erişim, dil, istihdam kalitesi ve etnik çeşitliliğin kapsamı gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanmaktadır. Avrupa'nın sadece mal ve hizmetlerde değil, aynı zamanda yetenek için de rekabet ettiği unutulmamalıdır.

Yurtdışında STEM üniversitelerinde eğitim imkanlarını incelemek için Yurtdışında Mühendislik & IT köşesini inceleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page