top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Macaristan'da Eczacılık Eğitimi

Eczacılık ilaçların hazırlanması, dağıtılması, gözden geçirilmesi ve ek klinik hizmetlerin sağlanmasını içeren akademik bir disiplindir. Sağlık sektöründe kullanılan ilaçların birçoğu ilaç firmaları tarafından üretildiğinden mesleki uygulamalar klinik odaklıdır.

Macaristan’da Eczacılık Eğitimi

Eczacılık mesleği Macaristan'da oldukça sıkı düzenlemelere tabidir. Macaristan'da eczacılık eğitimi 5 yıl süren tek aşamalı bir yüksek lisans programıdır.

Mezun olduktan sonra öğrenciler eczacı olmak için eczane kaydına başvurabilirler. Öğrenciler ayrıca eczacılıkta uzmanlık ve doktora çalışmaları gibi ileri eğitim için de başvurabilirler.

Macaristan’da Eczacılık Eğitimi Müfredatı

İlk iki yıl temel farmasötik bilimleri öğrenmeye ayrılmıştır. Üçüncü ve dördüncü yıllar uzmanlık ve uygulamalı eğitimden oluşmaktadır. Eczacı adaylarının son yılda bir tez yazıp devlet ve hastane eczanelerinde 4 aylık bir eğitimi tamamlamaları gerekiyor. Son olarak, bir eyalet kurulu sınavını (hem teorik hem de pratik) geçmeleri gerekir. Sınavda başarılı olan öğrenciler Eczacılık D diplomasını alırlar. Diploma onlara “Dr.” kullanma hakkını veriyor.

Neden Macaristan’da Eczacılık Eğitimi Almak Gerekir?

Macaristan, ABD, Kanada, İngiltere ve İsrail gibi ülkelerden gelen birçok öğrencinin eczacılık eğitimi için tercih ettiği ilk seçeneklerden biridir. Bunun en önemli nedeni Macaristan'dan alınan diplomaların bu ülkelerde akredite olmasıdır. Avrupa'nın birçok ülkesinde sağlık alanında eğitim almak mümkün ancak bu kalitede ve akreditasyonda eczacılık eğitimi bulmak mümkün değil. Macaristan'da alınan eczacılık diploması ile ilgili ülkenin dili öğrenildikten sonra dünyanın her yerinde meslek icra edilebilir ve diplomanın prestijine saygı duyulur. Eczacılık diplomasının alındığı ülke ve üniversite mesleki itibar ve kabul açısından oldukça önemlidir. Macaristan bu prestiji en üst düzeyde veren ülkelerden biridir.

Macaristan’da Eczacılık Eğitimi Ücreti

Macar’stan'da eczacılık eğitimi sunan üniversitelerin yıllık eğitim ücretleri USD 8,000 – 12,000 arasındadır.

Macaristan’da Eczacılık Eğitimi Kabul Şartı

Macaristan’da eczacılık eğitimi almak için YKS şartı yoktur. Macar tıp fakülteleri yazılı test ve sonrasında mülakat olmak üzere adayların yeterliliğini kendileri ölçer. Macaristan eczacılık fakülteleri giriş sınavları lise biyoloji ve kimya veya fizik derslerinden sorular içerir.

Macaristan’da Eczacılık Eğitimi YÖK Denkliği

Macaristan’da eczacılık eğitimi sunan Semmelweis Üniversitesi, Debrecen Üniversitesi ve Szeged Üniversitesi YÖK tanınan üniversiteler listesindedir.

Macaristan’da eczacılık eğitimi veren bu üniversiteler YÖK tarafından tanınan dünya üniversiteleri derecelendirme kuruluşlarına (Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking) göre en az ikisinde ilk bin üniversite arasında olduklarindan Macaristan'da eczacılık eğitimi mezunları YÖK'e başvuru yaparak denklik alabilirler.

Macaristan’da Eczacılık Eğitimi Veren Üniversiteler

YKS'ye girmeden Macaristan’da eczacılık eğitimi alınabilecek ve mezunlarına Türkiye dönüşü denklik hakkı tanınacak okullar üç tanedir.

Szeged Üniversitesi: USD 10,000

Macaristan'da Eczacılık Okumak İçin Önce Premed Diyenler

Macaristan'da eczacılık okumak isteyen fakat akademik İngilizcesini kabul için gerekli seviyeye taşımak isteyen; bölüm derslerinde takviye ihtiyacı duyan her aday sunduğumuz premed opsiyonlarını değerlendirebilir.

Avrupa'da premed eğitimi adayın İngilizce seviyesine ve lise bölüm dersleri bilgisine istinaden bir ya da iki dönem olabilmektedir.

Avrupa'da hangi premed okulunun (adayın mevcut akademik durumu esas alınarak ve gerekçelendirilerek) en iyi olduğunu hem tecrübeye hem de verilere dayanarak; hangi premed okulunun sizi başarılı bir şekilde hazırlayacağını ve hedefinizdeki Macar eczacılık fakültesine kabulünüzü sağlayacağını bilmekteyiz.

Biz, Sophia Academy olarak adayların hedef üniversite ve İngilizce + Bölüm bilgilerine istinaden genelde şu üç premed okulunu önermekteyiz.

Bu üç okulun birinde hazırlık eğitimi alan adayın hedef üniversitesinin giriş sınavını başarıyla vermesinin akabinde transfer ve kayıt işlemlerini, gidilen ülkedeki/şehirdeki yerel rehberlik hizmetlerini sağlamaktayız.

Bu üç ülke de AB üyesi ve Schengen Bölgesi ülkesi olduklarından hazırlık öğrencileri hem hazırlık eğitimleri esnasında hedef üniversitelerini ziyaret edebilecekler; hem de kabul sonrası hedeflenen ülkeye herhangi bir viza ihtiyacı duymadan rahatlıkla yolculuk edebileceklerdir.    

Bilgi & Başvuru Danışmanlığı

Macaristan'da eczacılık okumak için profesyonellerden destek alarak planlama yapmak ve başvuru sürecini başlatmak isteyenler bize ulaşabilirler.

►05368372834 (WhatsApp)

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

bottom of page