top of page
Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Semmelweis Üniversitesi

Macaristan’da tıp desek aday öğrencilerin 100’nden en az 85’i haklı olarak Semmelweis Üniversitesi der. Çünkü Semmelweis Üniversitesi, tıp ve sağlık bilimleri alanında Macaristan ve Orta Avrupa bölgesinde önde gelen bir yüksek öğretim kurumudur.

Bu durumun başlıca sebebi de, Macaristan'daki doktorların yaklaşık yüzde 42'sinin, diş hekimlerinin yüzde 70'inin, eczacılarının yüzde 50'sinin ve sağlık profesyonellerinin yüzde 27'sinin Semmelweis mezunu olması olmasıdır. En son Pfizer Semmelweis Üniversitesi ile klinik araştırmaları artırmaya karar verdi ve yeni bir memorandum imzaladı. Dile kolay belki ama gerçek anlamda bir uluslararası kampüs oluşturmak hem de bunu bir Macar tıp üniversitesi olarak başarmak; üç dilde (Macarca, İngilizce, Almanca) eğitimler sunmak ve altı fakültede okuyan yaklaşık 11.000 öğrencinin yaklaşık üçte birini yabancılardan oluşturmak her üniversitenin harcı değil.

Üniversitenin klinikleri ve hastanelerinde uygulamalı öğretim yapılsa da, aynı zamanda en kaliteli hasta bakım hizmetini sunarlar. Bölümlerin çoğu, en ciddi vakalara ve karmaşık tedavi gerektiren hastalara hizmet vermekte ve böylece üniversiteyi ulusal bir sağlık hizmeti sağlayıcısı yapmaktadır. Araştırma, geliştirme ve yenilik, Üniversitenin üç aşamalı misyonunun önemli bir bölümünü oluşturur. Şu anda, üniversitede 31 uluslararası ve 94 Macar araştırma bursu dahil olmak üzere 300 araştırma grubu bulunmaktadır. Profesörlerinin çoğu, iki kurum arasında çeşitli alanlarda yakın işbirliği ile Macar Bilimler Akademisi üyesidir. Semmelweis Üniversitesi, 2013 yılında ikinci kez prestijli Araştırma Üniversitesi unvanını aldı. 1769 yılında Nagyszombat Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak kurulan Semmelweis Üniversitesi Macaristan'da tıp eğitimi veren en eski okuldur. Adını, “annelerin kurtarıcısı” olarak da bilinen devrim niteliğindeki 19. yüzyıl kadın doğum uzmanı Ignac Semmelweis'dan almıştır. Dünyada dört dilde (Macarca, İngilizce, Almanca ve İtalyanca) tıp eğitimi sunabilen nadir tıp okullarından biridir. Semmelweis Üniversitesi, 2019/20 akademik yılında kuruluşunun 250. yılını kutladı. Semmelweis Üniversitesi tarihi, 7 Kasım 1769'da Maria Theresa'nın Nagyszombat Üniversitesi'ne bir tıp fakültesi eklemesiyle başladı.1 Şubat 1951'de Budapeşte Üniversitesi Tıp Fakültesi, Budapeşte Tıp Üniversitesi adı altında bağımsız bir kurum haline geldi ve 1969'da kuruluşunun 200. yıldönümü münasebetiyle Semmelweis adını aldı.

Semmelweis Üniversitesi Dünya Sıralaması

Macaristan'da tıp okumak için en çok tercih edilen Semmelweis Üniversitesi 2024 dünya üniversiteleri arasındaki sıralaması şu şekildedir:

Semmelweis Üniversitesi YÖK Denkliği

Amerika, Kanada, Avrupa ve Türkiye’de YÖK denkliği bulunan Semmelweis Üniversitesi mezunları USMLE sınavında direk katılabilirler. Aynı şekilde, Semmelweis Üniversitesi mezunlarının Kanada MCCEE ve MCCQE sınavlarına direk katılabilmelerini sağlayan akreditasyona sahiptir.

Macaristan’da tıp okumak için Semmelweis Üniversitesini tercih edenler mezun olduklarında mevcut yurtdışı diplomaları denklik yönetmeliğine göre YÖK denklik hakkı elde ederler. YÖK'ün kabul ettiği derecelendirme kurluşlarının en az ikisinde ilk 1000 arasında olan Semmelweis Üniversitesine başvuru yapmak için YKS şartı yoktur.

Başvuruda YKS şartı aranmayan ve mezunlarına YÖK denklik hakkı verilen Szeged Üniversitesi ve Debrecen Üniversitesi tercih edilebilecek diğer iki Macar üniversitesidir.

Avrupa'da YKS şartı olmadan mezunlarına YÖK denklik hakkı verilen diğer yurtdışı tıp üniversitelerini keşfedin.

Semmelweis Üniversitesi Giriş Şartları

Macaristan’da tıp okumak için hangi dilde eğitim alınacaksa, diyelim İngilizce ya da Almanca, o dilde yeterliliğinizi ispat etmelisiniz. Biyoloji ve kimya içerikli yapılan yazılı sınav sonrası mülakatta da başarılı olmanız gerekir. Semmelweis Üniversitesi son başvuru tarihi 31 Mayıs.

Semmelweis Giriş Sınavları İçeriği

Semmelweis Tıp Giriş Sınavı biyoloji, kimya ve İngilizce (hem genel hem de biyomedikal) alanlarında çoktan seçmeli testler ve ardından başvuranın tıbbi bilimlere yönelik profesyonel tutumuna, yatkınlığına ve motivasyonu ile iletişim becerilerine odaklanan kişisel bir görüşmeden oluşur.

Semmelweis Üniversitesi Programları ve Ücretleri

♦TIP: yıllık eğitim ücreti 18.200 $ ve süresi 6 yıldır.

ECZACILIK: yıllık eğitim ücreti 12.000 $ ve süresi 5 yıldır.

♦DİŞ HEKİMLİĞİ: yıllık eğitim ücreti 18.200 $ ve süresi 5 yıldır.

FİZYOTERAPİ: yıllık eğitim ücreti 6.400 Euro ve süresi 4 yıldır.

HEMŞİRELİK: yıllık eğitim ücreti 6.200 Euro ve süresi 4 yıldır.

♦DİYETİSYENLİK: yıllık eğitim ücreti 6.400 Euro ve süresi 4 yıldır.

Semmelweis Üniversitesi'nde Tıp Okumak Ama Önce Premed Eğitimi Diyenler

Semmelweis Üniversitesi'nde tıp okumak isteyen fakat akademik İngilizcesini kabul için gerekli seviyeye taşımak isteyen; bölüm derslerinde takviye ihtiyacı duyan her aday sunduğumuz premed opsiyonlarını değerlendirebilir.

Avrupa'da premed eğitimi adayın İngilizce seviyesine ve lise bölüm dersleri bilgisine istinaden bir ya da iki dönem olabilmektedir.

Avrupa ülkelerinde hangi premed okulunun (adayın mevcut akademik durumu ve gerekçelendirmeler esas alınarak ) en iyi olduğunu hem tecrübeye hem de verilere dayanarak; hangi premed okulunun sizi başarılı bir şekilde hazırlayacağını ve hedefinizdeki Semmelweis Üniversitesi kabulünüzü sağlayacağını bilmekteyiz.

Biz, Sophia Academy olarak adayların hedef üniversite ve İngilizce + Bölüm bilgilerine istinaden genelde şu üç premed okulunu önermekteyiz.

Bu üç okulun birinde hazırlık eğitimi alan adayın hedef üniversitesinin giriş sınavını başarıyla vermesinin akabinde transfer ve kayıt işlemlerini, gidilen ülkedeki/şehirdeki yerel rehberlik hizmetlerini sağlamaktayız.

Schengen Bölgesi’nde premed almanın avantajlarını kullanan öğrenciler hazırlık eğitimleri esnasında hedef üniversitelerini ziyaret edebilirler ve diledikleri takdirde misafir öğrenci olarak bulunabilirler. Böylece, hayatlarının 6 yıllarının geçeceği ve kariyerlerini şekillendirecek ülkenin kültürü, sosyal yaşamı, akademik atmosferi ile yakinen tanışmış olur. Yaşayarak ve bilerek alınan bir karar kadar isabetli ne olabilir ki! Premed eğitimleri hakkında detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Neden Semmelweis Üniversitesi'nde Eğitim Almalısınız?

Öncü, Yenilikçi, 250 yıllık Gelenekle Kaliteli Tıp Eğitimi sunan Semmelweis Üniversitesi, biyomedikal bilimler ve sağlık bilimlerinde 250 yıllık deneyime sahip Macaristan'daki en eski tıp üniversitesidir. Bugün, bu köklü üniversitenin öğrencileri, en son teknolojik çözümlerle donatılmış ilham verici bir ortamda, en seçkin profesörlerden uygulamalı ve güncel bilgi edinme fırsatına sahipler. Semmelweis Üniversitesi, eğitim, araştırma ve sağlık hizmetleri üçlüsü üzerine inşa edilmiştir ve bu üçlü üniversiteyi uluslararası üne sahip bir mükemmeliyet merkezi yapmaktadır.

Dünyada Tanınan ve Kabul Edilen Uluslararası Diplomalar ile öğrencilerini mezun eden Semmelweis, dünya sağlık ve iş sektöründe oldukça takdir edilmektedir. Macaristan'da tıp derecesi alarak mezun olanların eğitimleri, Avrupa Birliği dahil ABD, Kanada, İsrail ülkelerinde tanınmaktadır. Macaristan'da tıp okumak için gelip Semmelweis Üniversitesinden mezun olanlardan alınan bilgilere göre mezunlar, lisans sınavlarının gerekli olduğu ABD, Japonya ve İsrail gibi ülkelerde de mükemmel sonuçlar elde etmektedirler.

Uygulama Odaklı Tıp Eğitimi ile Semmelweis Üniversitesi'nin uluslararası itibarı pratik becerilerin kazanılmasına, yakın öğrenci-öğretmen ilişkilerinin kurulmasına vesile olan küçük gruplar halinde yapılan eğitimlerdir. Semmelweis Üniversitesi, Macaristan'ın en büyük sağlık hizmeti sağlayıcılarından biridir; dört klinik merkezi, hasta bakımı, eğitim ve araştırmanın bir arada yürütüldüğü yaklaşık 40 departmana ev sahipliği yapmaktadır.

Uluslararası Eğitimde 30 Yıllık Deneyim sahibi olan Semmelweis Üniversitesi 1983 yılından bu yana yabancı dilde tıp eğitimi veren bir kurumdur. Semmelweis Üniversitesi, Almanya'daki tıp programı, İsviçre'deki fizyoterapi yüksek lisans programı ve Slovakya'daki Sağlık Yöneticisi yüksek lisans programı dahil olmak üzere üç uluslararası kampüs programına sahiptir.

Çok Kültürlü Ortamı ve Canlı Öğrenci Hayatı ile Macar tıp üniversitelerinden ayrılabilen Semmelweis Üniversitesinde 5 kıtadan 70'den fazla ülkeden gelen öğrenciler Semmelweis Üniversitesi'nde eğitim görmektedir. Macaristan’da tıp okumak için en çok öğrenci Almanya, Norveç, İran, İsrail'den gelirken Yemen, Moğolistan veya Vietnam'dan da öğrenciler vardır. Üniversitenin kültürel, bilimsel ve spor etkinlikleri Macar ve uluslararası öğrencilere açık olup, sosyalleşmelerini ve gerçek çok kültürlü bir topluluğun aktif üyeleri olarak kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlar. En önemli etkinliklerden biri de yüzlerce öğrenciyi bir araya getiren ve farklı kültürleri yakından tanıma fırsatı sunan Semmelweis Karnavalıdır.

Orta Avrupa'da Heyecan Verici Bir Metropolde Yaşayarak Macaristan’da tıp eğitimi almak herkese nasip olmaz! Semmelweis Üniversitesi, Macar başkentinin merkezinde yer almaktadır. Budapeşte, Orta Avrupa'nın kalbinde geçmiş, bugün ve geleceğin kavşağında, çok çeşitli kültürel eğlenceler, lezzetli yerel yemekler ve canlı gece hayatı sunan heyecan verici bir metropoldür. Budapeşte sadece bir kültür merkezi değil, aynı zamanda birçok üniversite ve koleje de ev sahipliği yapmaktadır.

En Çok Hangi Ülkelerden Öğrenciler Geliyor?

Yurtdışında tıp eğitimi için Semmelweis Üniversitesini seçerek Macaristan’da tıp eğitimi alan öğrenci sayılarının ülkelere göre dağılımı aşağıdaki gibidir:

Almanya: 1,227

⸎Norveç: 242

⸎İran: 446

⸎İsrail: 143

⸎Güney Kore: 214

⸎İtalya: 118

⸎Japonya: 87

⸎Çin: 46

⸎Amerika: 52

Bilgi & Başvuru Danışmanlığı

Macaristan'da yerleşik, profesyonel bir kurumdan danışmanlık almanın güvenini ve keyfini yaşamak isteyenler bize ulaşabilirler.

05368372934 (WhatsApp)

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page