top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Plovdiv (Filibe) Tıp Fakültesi

Plovdiv Tıp Fakültesine dair güncel ve doğru bilgilere ulaşmak, Bulgaristan'da tıp okumak için profesyonellere güvenmek istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.

Bulgaristan’da tıp eğitimi sunan uluslararası saygın tıp üniversitelerinden biri de Plovdiv (Filibe) Tıp Üniversitesidir. Plovdiv Tıp Fakültesinde eğitim 6 yıl sürer ve klinik öncesi ve klinik disiplinlerde eğitimi ve bir yıllık tıbbi deneyimi içerir. Plovdiv Tıp Üniversitesi'nde temel ve özel tıp disiplinleri mantıksal bir sıra ve ilişki içinde incelenir.

Plovdiv Tıp Fakültesi'nde okumak için gelen yabancı öğrencilere verilen eğitim süreci, yüksek tıp eğitimi için modern gereksinimlere göre yürütür. Uzun yıllara dayanan mesleki, bilimsel ve pedagojik deneyime ve modern malzeme tabanına sahip eğitmenlerin varlığı, Tıp Üniversitesi - Filibe mezunlarının mükemmel teorik eğitimi ve pratik becerilerinin geliştirilmesi için bir ön koşuldur.

Plovdiv Tıp Fakültesi Akreditasyonları

Plovdiv Tıp Fakültesi Bulgaristan Bilim, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından akredite birer Avrupa üniversitesidir.

Bulgaristan Ulusal Değerlendirme ve Akreditasyon Kurumu, Avrupa Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Derneği (ENQA) ve Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvence Kaydı (EQAR) tam üyesidir.

Plovdiv Tıp Fakültesi mezunlarının diplomaları tüm Avrupa Birliğinde, Amerika, Kanada, İngiltere ve dünyadaki birçok ülkede geçerlidir. Plovdiv Tıp Fakültesi mavi diploma diye bilinen Avrupa Diploma Eki de verir.

Plovdiv Tıp Fakültesi AB Denkliği

Plovdiv Tıp Fakültesinden mezun olan öğrencilerin diplomaları Avrupa Birliği ülkeleri tarafından direk tanınır. Almanya veya Avusturya gibi ülkelerde doktorluk lisansı alabilmek için sadece dil yeterliliğini ispatlamak yeterlidir.

Plovdiv Tıp Fakültesi YÖK Denkliği

Plovdiv Tıp Üniversitesi YÖK tarafından tanınan üniversiteler arasındadır fakat Mart 2024 YÖK Yurtdışı Diplomaları ve Tanıma Yönetmeliğindeki düzenlemelere göre Bulgaristan Tıp Fakülteleri mezunlarına YÖK denklik hakkı tanınabilmesi için Bulgaristan'da tıp eğitimine başladıkları yıl YKS'de Türkiye'de tıp okumalarına imkan tanıyan puanı almış olmaları gerekir. Aksi takdirde YÖK denklik başvurusu yapamazlar.

Haliyle, Bulgaristan tıp fakülteleri adayları şu iki seçenekten birini değerlendirerek yurtdışında tıp eğitimlerine devam edebilirler.

  1. Mezuniyet sonrası YÖK denkliği almayı düşünmüyorum çünkü Avrupa'da bir yaşam planlıyorum.

  2. YÖK denkliği benim için önemli. O yüzden, YÖK Denkliği olan diğer Avrupa Tıp Fakültelerinde eğitim alacağım.

Plovdiv Tıp Fakültesi Eğitim Ücreti

Plovdiv Tıp Fakültesi yıllık eğitim ücreti 9,000 EUR’dur. Plovdiv Tıp Fakültesi ücreti ve Plovdiv’de yaşam masrafları aynı kalitede tıp eğitimi sunan Batı Avrupa üniversitelerine göre çok daha ekonomiktir.

Plovdiv Tıp Fakültesi Başvuru Şartı

Plovdiv Tıp Fakültesi’nde tıp okumak için başvuru yapan adayların lise biyoloji ve kimya dersleri notlarının 100 üzerinden en az 62,00 olması gerekir.

Hesabı şu şekilde yapmalısınız. Biyoloji ve kimya eğitimi aldığınız yıldaki biyoloji ve kimya dersleri ortalamasını toplayıp ikiye böldüğünüzde çıkan sonuç en az 62,00 olmalıdır. Mesela dokuzuncu sınıftaki biyoloji notunuz 84, kimya notunuz ise 68. İkisinin toplamı 152 eder. İkiye böldüğünüzde sonuç 76 çıkar. Bu sene için şartı sağlıyorsunuz. Bu yöntemi biyoloji ve kimya dersi aldığınız her sene için uygulayabilirsiniz.

Plovdiv Tıp Fakültesi Başvuru Evrakları

Plovdiv Tıp Fakültesine başvuruda istenen ve Bulgaristanda tercüme edilerek legalize edilmesi gereken evrakları buradan görebilirsiniz.

Plovdiv Tıp Fakültesi Kabul Şartı

Bulgaristan’da tıp eğitimi almak için başvuru koşullarını sağlayan adayın Plovdiv Tıp Fakültesi dahil Bulgaristan Tıp Fakültelerine kabul edilebilmesi ve birinci sınıftan eğitime başlayabilmesi için İngilizce yapılan kimya ve biyoloji içerikli giriş sınavında başarılı olması gerekir. Sınavda başarısız olan veya sınava girmeden önce bir veya iki dönem tıp hazırlık eğitimi almak isteyen adaylar ise Bulgaristan'da Tıp Hazırlık Okullarının Analizi yazımızı okuyarak kendileri için en iyi tıp hazırlık okulunu seçebilirler.

Plovdiv Tıp Fakültesi Giriş Sınavı Tarihleri

Plovdiv Tıp Fakültesi giriş sınavına katılacak adayların Filibe Tıp Giriş Sınavlarına girebilmeleri için üniversite kabulü ve bakanlık onayı almaları gerekir. O yüzden, giriş sınavı tarihinden en az 40-45 gün önce başvuru yapılması gerekir.

Bir değişiklik olmaması durumunda Plovdiv Tıp Giriş Sınavları 2024 takvimi şu şekildedir:

  • 16 Nisan 2024

  • 21 Mayıs 2024

  • 18 Haziran 2024

  • 17 Temmuz 2024

  • 27 Ağustos 2024

Plovdiv Tıp Üniversitesi giriş sınavı online yapılır. Biyoloji, kimya ve İngilizce bilgisinin ölçüldüğü sınavda sözlü mülakat yoktur. Giriş sınavında başarılı olan öğrenciler fakülte eğitimlerine başlarlar iken başarısız olan adaylar ise bir veya iki dönem hazırlık eğitimi alabilirler. Sınav hakkında detaylı bilgiler için Plovdiv Tıp Giriş Sınavı Kılavuzu.

İngilizce ve Bölüm Hazırlık Eğitimi

Plovdiv Tıp Üniversitesinde okumak isteyenler dahil Bulgaristan'da İngilizce ve Bölüm Hazırlık eğitimi hangi üniversitede alınmalıdır sorusuna cevap arayanlara Bulgaristan'da Tıp Hazırlık Programlarının Kalite, İçerik ve Maliyet Kıyaslaması başlıklı makaleyi incelemelerini öneririz.

Bilgi & Başvuru Danışmanlığı

Profesyonellere güvenmek, Bulgaristan'da yerleşik bir kurumdan danışmanlık almanın keyfini ve güvenini yaşamak istiyorsunuz! Aşağıdaki iletişim kanallarından birini tercih ederek bize ulaşabilirsiniz.

►05368372834 (WhatsApp)

 

Akademik Danışmanlık ve Destek Ücreti

Bulgaristan tıp üniversitelerinin kabul sınavlarına girmeyi planlayan adaylara sunulan akademik danışmanlık ve başvuru hizmetlerinin içeriği ekteki dosyadan görülebilir.

"Ülkemizde çoğu öğrenci, hiç ilgilenmediği aklına bile gelmeyen dallarda üniversite okuyor.

Böyle bir sistemden hayır gelmez."  Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu

Edirne

Kocasinan Mah. Atatürk Cad. No:56, Merkez/Edirne

GSM:  +90 536 837 28 34

Sofya
126 Vitosha Bulv. D: 4,1463

GSM:  +359 89 700 4372

Budapeşte

Bem Jozsef u. 6. 1027, Macaristan
GSM: +36 202 619 139

yurtdışında-tıp-okumak

+90 536 837 2834

  • w-facebook
  • Instagram

© Sophia Academy, Smartversity Int. Pathways are BAIE trademarks. Sophia Academy is fully accredited by Study in Europe Platform-STEP.
 

bottom of page