top of page
Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Mavi Diploma Safsatası & Diploma Eki Gerçeği

Yazıyı okuyacaklara birkaç sorumuz olacak (bu yazıyı okuduğunuza göre bu Mavi Diploma meselesi bir şekilde ilginizi cezbediyor-düne kadar cezbetmiyordu belki ama geçende size bilmem hangi ülkeyi öneren sözüm ona danışmanlık şirketi bu gizemli Mavi Diplomadan bahsetti ve siz de bu cazibeye kapıldınız tabi):

1. Mavi Diploma diye lanse edilen evrak gerçekten bir diploma mıdır?

2. Eğer bu Mavi olan evrak bir diploma ise üniversitelerin mezunlarına diploma diye verdikleri kağıt parçası nedir sizce?

3. Çevrenizde veya nette yaptığınız araştırmalarda şu okuldan mezun oldum ve bana verilen sözüm ona Mavi Diploma sayesinde Avrupa'da çok kolay iş buldum diyene rastladınız mı?

4. Ya da, Mavi Diplomam var diye lisansüstü programlara başvuruda pozitif ayrımcılık gördüm diyeni duydunuz mu hiç?

5. Bu Mavi Diploma bu kadar önemli işler beceriyorsa denklik başvurularında YÖK mutlaka talep edilen evraklar arasına koyardı. Denklik yönetmeliğine baktığınızda bu Mavi Diplomanın denklik başvurularında ibraz edilmesi gerektiğine dair bir bilgiye rastladınız mı mesela?

6. Diyelim Bulgaristan'da tıp eğitiminizi tamamladınız ve Almanya'da uzmanlık planlıyorsunuz. Uzmanlık kabullerinde adaylardan herhangi bir Mavi Diploma istendiğine denk geldiniz mi?

7. Avrupa'daki çoğu ülkenin studyin…com diye resmi siteleri vardır. Siz bu sitelerin herhangi birinde gelin bizde okuyun çünkü Mavi Diploma veriyoruz diye bir tanıtıma denk geldiniz mi?

Bir Deli Kırk Akıllı Hikayesinin Vücut Bulmuş Hali

Bir deli kuyuya bir taş atar, 40 akıllı bunu çıkaramaz. Hatta akıllı olduklarını zannedenler bile bu delinin peşine takılmıştır. Deli de ne yapsın, köşesinde oturup çayını yudumlarken belki kendisinin bile gırgır olsun diye ortaya attığı Mavi Diploma lafının bu kadar uzun süre seyredilecek bir film senaryosuna dönüşeceğinin farkında bile değildi:)

Görünen o ki son yıllarda bazı ülkeleri parlatmada ve bu ülkeleri pazarlamada kullanılan Mavi Diploma safsatası, yabancı öğrencileri ülkemize çekmek isteyen bazı özel üniversiteler ve dolayısı ile onları pazarlayan acenteler tarafından da kullanılmaktadır. İddia o ki bu Mavi Diploma ( öyle bir diploma yok, yazının ilerleyen bölümlerinde buna kanıtları ile şahit olacağız) sahibi mezunlar Avrupa Birliğinde daha kolay iş bulabilecekler ve lisansüstü eğitimlerine başvuruda pozitif ayrımcılık sahibi olacaklar. Ama sahiden böyle mi? Google hazretlerine şöyle bir soru sorduk.

Siz de bu sorgulamayı yaparsanz bu Mavi Diploma diye lanse edilen Diploma Ekinin sadece birkaç özel Türk üniversitesi ve SEO peşinde olan bazı siteler tarafından öne çıkarıldığını göreceksiniz. Hâlbuki size Diploma diye tanıtılan hatta Mavisi de olan-acaba MAVİ denmesi biz Türklerin mavi ve turkuaz renklerine olan aşkından mıdır diye de aklıma soru gelmiyor değil- diploma ekinin yaratıcısı yani UNESCO Eğitim Komisyonu tarafından tanıtılması gerekmez miydi?

Bunu da denedik, belki biz yanılıyoruzdur diye ama sizin de gördüğünüz üzere UNESCO veya AB Eğitim Komisyonuna ait bir site çıkmıyor karşımıza. Çıkması da muhtemel değil çünkü UNESCO’nun bu evrak ile alakalı bir diploma hem de mavi olduğuna dair iddiası yok:) Adamlar diyor ki bu tarz bir diploma yok, biz bu tarz bir diploma geliştirmedik! Bizimkiler de diyor ki, var var ama sizin haberiniz yok:)

Alınan Sözde Önlemin İddia Sahibini Çürütmesi

Bu arada, web ortamında yaptığınız araştırmalarda karşınıza çıkan yazılarda MAVİ DİPLOMA diye başlanırken yazıların ortalarında veya sonlarına doğru bu Mavi Diplomanın Sertifika ya da Diploma Ekine dönüştüğünü fark edersiniz:) Enteresan, bir yandan Mavi Diploma iddiası bir yandan da kendi iddialarını çürütme çabaları.

Hani olur da bir gün hukuki bir süreç olursa kardeşim piyasa öyle biliyor diye biz de öyle yazdık ama yazının tamamına bakarsanız bizim diploma iddiamızın olmadığını, bir sertifika olduğunu ya da diploma eki olduğunu da belirtmiştik diyebilme adına alınan önlemler. Çok zekisiniz, asla yakalanmazsınız bu kafayla değil mi?:)

Mavi Diplomaya Dair İddia Edilenler

Bu saçma sapan iddialara cevap yazmayı bile kendime zulüm addediyorum ama her 10 kişiden 5'i ilgilendikleri üniversite ile alakalı Mavi Diploma veriyor mu okul diye sordukarından cevap yazmak zorundayım işte:)

İDDİA: Bu mavi diplomaya sahip olanlar AB dahil dünyanın her yerinde lisansüstü eğitimlerine devam edebilirler.

El-Cevap: Bu Mavi Diploma denilen, transkriptin biraz daha detaylısı olan evraka sahip değil diye hangi başvuru sahibi geriye çevrilmiştir?

İDDİA: Bu mavi diplomaya sahip olanlar AB ülkelerinde kolayca iş bulurlar.

El-Cevap: Bende Mavi Diploma dediğin evrak var. Hadi gel bana Avrupa’da kolayca iş bul:) Ama kolayca bulduğun işin bana verilme sebebi de bu senin Mavi Diploma dediğin evrak olsun.

İDDİA: Mavi diploma sahiplerinin Diplomaları (diplomalar karıştı bu arada:) uluslararası alanda daha çok kabul görürler.

El-Cevap: Şimdi ben Semmelweis Üniversitesi tıp mezunuyum ya da Prag Teknik Üniversitesi mezunuyum. Mavi Diploma denilen evrakım var ve o yüzden de uluslararası alanda daha çok kabul görecek diplomam. Doğru doğru, hatta bu Mavi Diploma denilen evrakı verdikleri için ilk 500-600'de bu okullar değil mi, yoksa nasıl gireceklerdi bu sıralamalara:) Ya Allah’ını seversen, şu yanda oyna sen!

İDDİA: Mavi Diploma almış olduğunuz lisans ya da lisansüstü eğitimin AB ülkelerinde geçerli olduğunu gösteren bir belgedir.

El-cevap: Bir AB ülkesinden mezun olduğunuzda diplomanız diğer AB ülkelerinde zaten geçerli. Diploma geçerliği için mavi diploma diye lanse edilen ekstra bir evraka ihtiyacınız yok ki bu mavi diploma diye bilinen diploma ekinin de böyle bir iddiası yok zaten.

Hatırlayın, asıl diplomanız olmadan bu Mavi Diploma denilen zavazingonun herhangi bir geçerliliği yok!

Bir Deneme İle Gerçeklerin Ortaya Çıkarılması

İsviçre’de bulunan Friburg Üniversitesine sorduk. Dedik ki sizden mezun olduğumuzda bize asıl diplomanın yanında bir de Mavi Diploma verecek misiniz?

Tabi önce afalladılar. Diploma elbette veriyoruz ama Mavi Diploma nedir, bilmiyoruz dediler:) Biz de, olması gerektiği şekilde tekrar sorduk.

Mezunlarınıza Diploma Eki veriyor musunuz acaba?

Aaa evet, veriyoruz dediler. Fransızca, Almanca ve İngilizce dilinde her lisans, yüksek lisans ve doktora mezunumuza bu ekten veriyoruz dediler. Ama bu belge yani Diploma Eki, sahibi tarafından tamamlanan çalışmaların niteliği, seviyesi, içeriği, içeriği ve statüsünün standartlaştırılmış bir tanımını sunan Avrupa yüksek öğretim diplomasına eşlik eden bir belgedir ve tek başına herhangi bir hükmü yoktur. Her zaman verdiğimiz diplomanın yanında ibraz edilince bir geçerliliği vardır dediler.

Teşekkür ederiz dedik biz de:)

Bu arada, Diploma Eki ile Diploma Transkripti Arasında Fark Var Mı?

He, işte can alıcı noktaya geldik. Bu sorunun cevabını idrak ettiğiniz takdirde sadece biz değil, soru sordurarak cevaplara ulaştırmayı seven Sokrates bile sizi alkışlayacak:)

Mavi Diploma denilen Diploma Eki bir not dökümüne yani transkripte benzer ancak Avrupa Yüksek Öğrenim Alanı ile uyumlu hale getirmek için daha fazla bilgi içerir, işverenler ve yüksek öğrenim sağlayıcıları için daha kolay anlaşılır ve şeffaftır fakat

kati surette transkript yerine geçmez veya kendiliğinden akademik veya mesleki tanınmayı garantileyen bir belge değildir. Zaten bu konuda bir araştırma yapılsa görülecektir ki her 10 mezundan 9'u bu Diploma Ekini istemeye gerek bile duymaz. Transkripti var zaten, ne yapacak bu Mavi Dİploma diye ülkemin vatandaşlarına satılan uyduruk diploma ekini.

Velhasıl...

Mavi Diploma diye bir DİPLOMA YOK! Hoşunuza gitse de gitmese de YOK:) Kaldı ki Diploma Ekini ortaklaşa oluşturan üç AB kurumunun ülkemizde bazı şirket ya da özel üniversitenin iddia ettiği şekilde bu evraka önem atfetmezler. Bu mavi diploma safsatasının (kasıtlı ya da cahillikten) ülkemizde iki yerde kullanıldığını görürsünüz:

  1. Özellikle lise hayatı başarılı geçmemiş ve bir şekilde Türkiye dışında bir lokasyonda (yurtdışında demiyorum çünkü yurtdışında eğitim ifadesi bizde ciddi iştir) diploma peşinde olanlara şirketlerin lokasyonu satmada ve partlatmada kullandıkları bir enstrümandır. (Ha işte, o aklınıza gelen ülke/ülkeler. Bakın, bir kerede nasıl da hatırladınız)

  2. Özellikle Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden gelen yabancı öğrencileri kendilerine çekmek isteyen birkaç özel üniversitemiz tarafından lanse edilir. Gerçi, bizim anlayışımızda kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapmayacaksın inancı temel dustürdür ama...

Siz, yurtdışında iyi bir eğitim alarak gerçek diplomanızı alın yeter:) Mavisiyle, beyazıyla, sarısıyla işiniz olmasın...

Learn smart. Live wise. Study with Sophia Academy.


Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page