top of page
Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Plovdiv Tıp Üniversitesi

Plovdiv Tıp Üniversitesi'ne dair doğru bilgilere ulaşmak ve Bulgaristan'da tıp okumak için profesyonellere güvenmek istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.

Plovdiv Tıp Üniversitesi, yaklaşık yarım milyon nüfusu ile Bulgaristan'ın ikinci büyük şehri olan Filibe kentinde yer alır. 2023 Bulgaristan MEB'nın tıp üniversiteleri sıralamasında Plovdiv Tıp Üniversitesi ile Sofya Tıp Üniversitesi ilk sırayı paylaşmaktadır. Plovdiv Tıp Üniversitesi, araştırma faaliyetlerindeki yüksek başarıları nedeniyle araştırma üniversitesi statüsünü alan ülkedeki yedi yükseköğretim kurumundan biridir.

Eğitim tesislerine ve laboratuvarlarına yatırım yapan Plovdiv Tıp Üniversitesi öğrencileri en son teknolojiler ile tanıştırır ve mükemmel şekilde kariyerlerine hazırlanmalarına katkıda bulunurr. Simülasyon eğitim merkezi Avrupa'nın en iyileri arasındadır ve en yeni sanal gerçeklik simülatörlerinin yanı sıra sanal bir ameliyathaneye de sahiptir.

1945 yılında kurulan Plovdiv Tıp Üniversitesinde eğitimler tıp dünyasına seçkin katkılarıyla 120'den fazla profesör tarafından yürütülür. Üniversite 4 fakülteden oluşur ve İngilizce tıp ve diş hekimliği programları mevcuttur.

2023 itibariyle 66 ülkeden gelen uluslararası öğrenciler için Plovdiv Tıp Üniversitesi Avrupai bir tıp eğitim destinasyonudur. Yurtdışında tıp eğitimi planlayanlar Bulgaristan’da İngilizce tıp ve dişçilik eğitimi sunan Plovdiv Tıp Üniversitesi'ni tercih edebilirler. Türkler arasında Filibe Tıp Üniversitesi olarak bilinen üniversitenin mezunları tıp doktoru ve diş hekimi unvanlarını Avrupa’da ve Amerika’da direk kullanabilirler ve bir uzmanlığa da başlayabilirler.

Plovdiv Tıp Üniversitesi Eğitimi

Bulgaristan’da İngilizce tıp eğitimi sunan 6 tıp üniversitesinden biri de Plovdiv Tıp Üniversitesi. Üniversite ECTS sistemini uyguladığından ve yıllardır elde ettiği uluslararası deneyim sebebiyle yabancı öğrencilerin tercih ettiği yurtdışı tıp üniversiteleri arasındadır. Bulgaristan’da tıp okumak isteyen bir aday hazırlık eğitimi dahil 7 yılını bu öğrenime adamalıdır. İstanbul-Plovdiv arası 417 km’dir.

Plovdiv Tıp Üniversitesinde Tıp ve Diş Hekimliği Okumak

Uluslararası öğrenci adaylarının Bulgaristan’da tıp eğitimi almayı veya diş hekimliği okumayı tercih ettiği üniversitelerden biri de Plovdiv Tıp Üniversitesi'dir. Dünyanın farklı ülkelerinden öğrencilerin yurtdışında tıp okumak hayalini gerçekleştirmek için geldikleri Filibe şehri, 6000 yıllık geçmişi ile Avrupa’nın en eski yerleşim merkezidir.

İngilizce tıp ve dişçilik eğitimi sunan Plovdiv Tıp Üniversitesinin 200 yataklı kendisine ait uygulama hastanesi de vardır. Merkez Üniversite Kütüphanesi, öğrencilerine çeşitli dillerde 170.000'den fazla cilt, bir internet salonu ve Medline ve Micromedex gibi sistemlere erişim sunar. Tesisler arasında laboratuvarlar, klinikler ve teşhis ve tedavi birimleri, araştırma faaliyetleri eğitimi bulunur.

Plovdiv Tıp Üniversitesi Eğitim Ücreti

♦Tıp: 9,000 € (ilk yıl); 8,000 € (2-6 yıllar)

♦Diş hekimliği: 9,000 € (ilk yıl); 8,000 € (2-6 yıllar)

Plovdiv Tıp Üniversitesi diş hekimliği ve tıp programlarının eğitim dili İngilizcedir. Plovdiv Tıp Üniversitesi Giriş Sınavı ücreti EUR 200.

Plovdiv Tıp Üniversitesi Başvuru Şartı

Plovdiv (Filibe) Tıp Üniversitesine başvuru şartlarını merak ediyorsunuz. O zaman olmazsa olmaz olan ilk şartı söylüyoruz. Lisede biyoloji ve kimya dersi aldığınız her yıl için bu iki dersin notlarının ortalaması 100 üzerinden en az 62,00 olması gerekir.

Hesabı şu şekilde yapmalısınız. Biyoloji ve kimya eğitimi aldığınız yıldaki biyoloji ve kimya dersleri ortalamasını toplayıp ikiye böldüğünüzde çıkan sonuç en az 62,00 olmalıdır. Mesela dokuzuncu sınıftaki biyoloji notunuz 84, kimya notunuz ise 68. İkisinin toplamı 152 eder. İkiye böldüğünüzde sonuç 76 çıkar. Bu sene için şartı sağlıyorsunuz. Bu yöntemi biyoloji ve kimya dersi aldığınız her sene için uygulayabilirsiniz.

Plovdiv Tıp Üniversitesi Başvuru Evrakları

Bulgaristan üniversitelerine başvuruda istenen evrakları buradan görebilirsiniz.

Plovdiv Tıp Üniversitesi Akreditasyonları

Plovdiv Tıp Üniversitesi Bulgaristan Bilim, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından akredite bir Avrupa üniversitesidir. Bulgaristan Ulusal Değerlendirme ve Akreditasyon Kurumu, Avrupa Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Derneği (ENQA) ve Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvence Kaydı (EQAR) tam üyesidir.

Plovdiv Tıp Üniversitesi mezunlarının diplomaları tüm Avrupa Birliğinde, Amerika, Kanada ve dünyadaki birçok ülkede geçerlidir.

Plovdiv Tıp Üniversite Dünya Sağlık Örgütü üyesidir ve International Medical Education Directory (IMED) listesinde mevcuttur.

Aynı zamanda American FAIMER (Foundation for Advancement of International Medical Education and Research) datasında yer alır.

Bulgaristan'da Diş Hekimliği Eğitimi AB Denkliği

Plovdiv Tıp Üniversitesinden mezun olan öğrencilerin diplomaları Avrupa Birliği ülkeleri tarafından direk tanınır. Almanya veya Avusturya gibi ülkelerde doktorluk lisansı alabilmek için sadece dil yeterliliğini ispatlamak yeterlidir.

Plovdiv Tıp Üniversitesi YÖK Denkliği

Plovdiv Tıp Ünversitesi YÖK tarafından tanınan üniversiteler arasındadır fakat Mart 2024 YÖK Yurtdışı Diplomaları ve Tanıma Yönetmeliğindeki düzenlemelere göre Plovdiv Tıp Üniversitesi mezunlarına YÖK denklik hakkı tanınabilmesi için Bulgaristan'da tıp eğitimine başladıkları yıl YKS'de Türkiye'de tıp okumalarına imkan tanıyan puanı almış olmaları gerekir. Aksi takdirde YÖK denklik başvurusu yapamazlar.

Haliyle, 2025 yılı Bulgaristan tıp fakülteleri adayları şu dört gerekçeden birini esas alarak Bulgaristan tıp fakültelerine başvuru yapabilirler.

  1. Mezuniyet sonrası YÖK denkliği almayı düşünmüyorum çünkü Avrupa'da bir kariyer ve yaşam planlıyorum.

  2. Bulgaristan tıp diplomam tüm Avrupa'da geçerli. Dolayisiyla eğitim artı uzmanlık derken 10 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Bu süre zarfında elbette anayasal hakkım olan denklik başvuru yapma imkanı da tarafıma illa ki tanınır.

  3. Bu sene Bulgaristan'da hazırlık eğitimi alırım, sonraki yıl da YÖK Denkliği olan diğer Avrupa Tıp Fakültelerinde eğitim alırım.

  4. Bu sene Bulgaristan'da hazırlık eğitimi alırım, bir yıl tıp fakültesinde okurum ve akabinde YÖK Denkliği olan diğer Avrupa Tıp Fakültelerine yatay geçiş yaparım.

Plovdiv Tıp Üniversitesinde Tıp Eğitimi

Plovdiv Tıp Üniversitesinde İngilizce sunulan 6 yıllık tıp eğitimi mevcuttur. Ama merak etmeyin, ilk iki yılda Bulgarca da öğreneceksiniz ki bu klinik yıllarınızda çok işinize yarayacaktır. Eğitim, AB gerekliliklerini karşılamaktadır. Plovdiv Tıp Üniversitesinde deneyimli akademisyenler eşliğinde başarılı bir tıp kariyerine hazırlanmış olacaksınız!

İlk 2 yıl klinik değildir ve Anatomi, Kimya, Biyoloji, Biyokimya ve Fizyoloji gibi konuları kapsar. Sonraki 3 yıl, hastanelerde pratik deneyim kazanacağınız kliniktir. Son yılınızda ise, Tıp Doktoru unvanını kazanmak için Devlet Sınavına girerek Yüksek Lisans derecesi ile mezun olursunuz.

Plovdiv Tıp Üniversitesinde Diş Hekimliği Eğitimi

Diş hekimliği ile ilgilenenler için Plovdiv Tıp Üniversitesi, İngilizce öğretilen 6 yıllık diş hekimliği eğitimi sunar. İlk iki yıl Anatomi, Fizyoloji, Kimya ve Protez dahil olmak üzere tıp ve biyolojinin temel yönlerine odaklanılır. Sonraki dört yıl daha kliniktir ve 6 aylık bir stajla sonuçlanır. Son yılda Devlet Sınavı başarıyla tamamlanır ve öğrenciler Yüksek Lisans derecesi ile mezun olurlar. Diş Hekimliği müfredatı AB gerekliliklerini karşılayarak diş hekimliği kariyeriniz için sağlam bir temel sağlar.

Plovdiv Tıp Üniversitesi Giriş Sınavı İçeriği Nedir?

Biyoloji, kimya, İngilizce içerikli yazılı sınavı başarıyla veren adaylar üniversitenin birinci sınıfından eğitimlerine devam edebilirler. Plovdiv Tıp Üniversitesi giriş sınavlarında sözlü mülakat yapılmaz. Plovdiv Tıp Üniversitesi online giriş sınavları tarihleri aşağıdaki gibidir:

  • 16 Nisan 2024

  • 21 Mayıs 2024

  • 18 Haziran 2024

  • 17 Temmuz 2024

  • 27 Ağustos 2024

Giriş sınavına girebilmek için lise denklik belgesi alınarak üniversiteye başvuru yapılması, üniversite kabulü ve sonrasında Bulgaristan MEB'den onay alınması gerekir. Bahsi geçen bürokratik işlemlerin tamamlanabilmesi için sınav tarihinden en az 45-60 iş günü öncesinden başvuru yapılması gerekir .

Türkiye dahil AB dışından kabul edilen yabancı öğrenci sayısı tıp: 19 / diş hekimliği: 13.

Premed/Tıp Hazırlık Programı/

Bulgaristan’da tıp okumak isteyen ve Plovdiv Tıp Üniversitesini hedefleyen adayın İngilizce ve bölüm hazırlık eğitimine ihtiyacı olduğu takdirde yıllık eğitim ücreti 4,800 EUR olan Plovdiv Tıp Üniversitesi hazırlık programını tercih edebileceği gibi Bulgaristan'da tıp hazırlık eğitimi veren diğer okullardan birini de seçebilir. Bulgaristan'da Tıp Hazırlık Okullarının Analizi yazımız kendiniz için en iyi tıp hazırlık okulunu seçmenize yardımcı olacaktır.

Plovdiv Tıp Üniversitesi Eğitim Dönemi

Yıllık eğitim başlama tarihi 01 Ekim olup ikinci dönemin başlangıç tarihi 01 Şubattır. Mayıs sonu biten eğitim-öğretim yılının final sınavları Haziran ayında yapılır.

Konaklama Çözümleri

Plovdiv Tıp Üniversitesi öğrencilerine yurtta konaklama imkânı sunar fakat öncelik AB üyesi ülke öğrencilerine tanındığından genel çerçevede Türkiye'den gelen öğrenciler daire kiralamak zorundadırlar. Daireler bulundukları konuma, büyüklüklerine ve dayalı döşeli olma durumlarına istinaden 400 € - 600 aralığındadır. Mesela alttaki görsellerdeki daire üniversiteye 4 dakikalık yürüme mesafesindedir ve aylık bedeli 400 EUR.

Kaygısız ve Stressiz, Garantili Bir Süreç İçin

Bulgaristan’da tıp eğitimi almaya karar verdiniz ve hedefleriniz arasında Plovdiv Tıp Üniversitesi'nde tıp veya dişçilik okumak var. Fakat size, genel bilgilendirme dahil başvuru ve kabul sürecinizi doğru yürüten; vize-seyahat-karşılama-transfer-yerleştirme hizmetlerini profesyonelce sunan; doğru tıp hazırlık okulunu seçmenize gerekçeleri ile yardımcı olan; giriş sınavı için mükemmel hazırlık materyalleri sağlayan; sadece Türkiye’de değil Bulgaristan’da da yerleşik olan ve profesyonel rehberlik ve danışmanlık servisleri sağlayan kurumsal bir yapı lazım. O zaman, Sophia Academy ulaşmanız yeterlidir. Bulgaristan’da tıp okumak doğru ve iyi fikirdir. Eğer fikrinizde biz varsak:)

Bilgi & Başvuru Danışmanlığı

Profesyonellere güvenmek, Bulgaristan'da yerleşik bir kurumdan danışmanlık almanın keyfini ve güvenini yaşamak istiyorsunuz! Aşağıdaki iletişim kanallarından birini tercih ederek bize ulaşabilirsiniz.

05368372834 (WhatsApp)

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page