top of page
Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Plovdiv (Filibe) Diş Hekimliği Fakültesi

Plovdiv Tıp Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine dair doğru bilgilere ulaşmak ve Bulgaristan'da diş hekimliği okumak için profesyonellere güvenmek istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.

Bulgaristan’da diş hekimliği eğitimini İngilizce sunan üniversitelerden biri de Plovdiv Tıp Üniversitesidir. Türk aday öğrenciler arasında Filibe Tıp Üniversitesi olarak bilinen üniversitenin Filibe Diş Hekimliği Fakültesi 1970 yılında kuruldu. Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesi 2006 itibariyle yeni ve modern bir binada yer alır. Şu anda Plovdiv Tıp Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde 800 Bulgarca, 500 İngilizce dilinde olmak üzere toplamda 1300 öğrenci eğitim görmektedir.

Mükemmel donanımlı konferans, fantom, klinik öncesi ve klinik salonlarına sahip Filibe Diş Hekimliği Fakültesi salonlarındaki ekipmanlar sürekli olarak güncellenir. Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesinde yer alan ve öğrencilerin eğitim-öğretim faaliyetlerinde yer alan ana bilim dalları aşağıdaki gibidir:

●Ağız Cerrahisi Anabilim Dalı

●Operatif Diş Hekimliği ve Endodonti Anabilim Dalı

●Protez Diş Hekimliği Anabilim Dalı

●Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı

●Periodontoloji Anabilim Dalı

●Ortodonti Anabilim Dalı

●Çene Cerrahisi Anabilim Dalı

●Görüntüleme, Diş Alerjisi ve Fizyoterapi Anabilim Dalı

Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesi Kalite Güvencesi

Avrupa Diş Hekimliği Eğitimi Derneği’nin (ADEE/Association for Dental Education in Europe)  2004 yılında Cardiff'de yapılan toplantısında Avrupalı Diş Hekiminin Profil ve Yeterlilikleri (Profile and Competences for the European Dentist) belirlenmiştir. ADEE tarafından ziyaret edilen, akreditasyon sürecini tamamlayan Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesi ADEE tam üyesi olmuştur.

Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesi AB Denkliği

Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olan öğrencilerin diplomaları Avrupa Birliği ülkeleri tarafından direk tanınır. Almanya veya Avusturya gibi ülkelerde doktorluk lisansı alabilmek için sadece dil yeterliliğini ispatlamak yeterlidir.

Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesi Akreditasyonları

Bulgaristan'da diş hekimliği eğitimi sunan Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesi (Plovdiv Tıp Üniversitesi) Bulgaristan Bilim, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından akredite birer Avrupa üniversitesidir.

Bulgaristan Ulusal Değerlendirme ve Akreditasyon Kurumu, Avrupa Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Derneği (ENQA) ve Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvence Kaydı (EQAR) tam üyesidir.

Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesi mezunlarının diplomaları tüm Avrupa Birliğinde, Amerika, Kanada, İngiltere ve dünyadaki birçok ülkede geçerlidir. Bulgaristan tıp üniversiteleri mavi diploma diye bilinen Avrupa Diploma Eki de verir.

Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesi YÖK Denkliği

Bulgaristan'da diş hekimliği sunan Plovdiv Tıp Üniversitesi YÖK tarafından tanınan üniversiteler arasındadır fakat Mart 2024 YÖK Yurtdışı Diplomaları ve Tanıma Yönetmeliğindeki düzenlemelere göre Bulgaristan Diş Hekimleri Fakülteleri mezunlarına YÖK denklik hakkı tanınabilmesi için Bulgaristan'da diş hekimliği eğitimine başladıkları yıl YKS'de Türkiye'de dişçilik okumalarına imkan tanıyan puanı almış olmaları gerekir. Aksi takdirde YÖK denklik başvurusu yapamazlar.

Haliyle, Bulgaristan diş hekimliği fakülteleri adayları şu iki seçenekten birini değerlendirerek yurtdışında diş hekimliği eğitimlerine devam edebilirler.

  1. Mezuniyet sonrası YÖK denkliği almayı düşünmüyorum çünkü Avrupa'da bir yaşam planlıyorum.

  2. YÖK denkliği benim için önemli. O yüzden, YÖK Denkliği olan diğer Avrupa Diş Hekimliği Fakültelerinde eğitim alacağım.

Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim Ücreti

Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesi yıllık eğitim ücreti ortalaması 8,160 EUR. İlk yıl 9,000 EUR ödenir iken kalan yıllarda 8,000 EUR ödenir. Giriş sınavı ücreti 200 Euro’dur.

Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesi Başvuru Şartı

Bulgaristan’da dişçilik eğitimi alacaksınız. Plovdiv (Filibe) Tıp Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvuru şartlarını merak ediyorsunuz. O zaman olmazsa olmaz olan ilk şartı söylüyoruz. Lisede biyoloji ve kimya dersi aldığınız her yıl için bu iki dersin notlarının ortalaması 100 üzerinden en az 62,00 olması gerekir.

Hesabı şu şekilde yapmalısınız. Biyoloji ve kimya eğitimi aldığınız yıldaki biyoloji ve kimya dersleri ortalamasını toplayıp ikiye böldüğünüzde çıkan sonuç en az 62,00 olmalıdır. Mesela dokuzuncu sınıftaki biyoloji notunuz 84, kimya notunuz ise 68. İkisinin toplamı 152 eder. İkiye böldüğünüzde sonuç 76 çıkar. Bu sene için şartı sağlıyorsunuz. Bu yöntemi biyoloji ve kimya dersi aldığınız her sene için uygulayabilirsiniz.

Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesi Başvuru Evrakları

Bulgaristan üniversitelerine başvuruda istenen evrakları buradan görebilirsiniz.

Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesi Kabul Şartı

Birinci sınıftan başlamak isteyen adaylar Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesinin düzenlediği giriş sınavında başarılı olmak zorundadır. Türkiye dahil AB dışından kabul edilen yabancı öğrenci sayısı 13.

Plovdiv Diş Hekimliği Giriş Sınavları Tarihleri

Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesi giriş sınavlarına katılacak olan adayların üniversite kabulü ve bakanlık onayı almış olmaları gerekir. O yüzden, giriş sınavı tarihinden en az 45 iş günü öncesinden başvuru yapılmasında fayda vardır.

  • 16 Nisan 2024

  • 21 Mayıs 2024

  • 18 Haziran 2024

  • 17 Temmuz 2024

  • 27 Ağustos 2024

  • 03 Eylül 2024

Plovdiv Tıp Üniversitesi Diş Hekimliği giriş sınavları online yapılır. Biyoloji, kimya ve İngilizce bilgisinin ölçüldüğü sınavda sözlü mülakat yoktur. Lise kimya, biyoloji bilgisine ve İngilizce dil seviyesine güvenen adaylar direk giriş sınavlarına girebilirler. Sınava giriş hakkı kazanılması için üniversiteye başvuru yapıp koşullu kabul alınması gerekir.

Sınav Sonucunun Açıklanması

Plovdiv Tıp Üniversitesinde diş hekimliği eğitimi almak için giriş sınavına giren adayların elde ettiği sonuçlar sınavdan birkaç gün içinde üniversitenin resmi sitesinde yayınlanır.

İngilizce ve Bölüm Hazırlık Eğitimi

Plovdiv Tıp Üniversitesinde diş hekimliği okumak isteyen adaylar ihtiyaç halinde önce hazırlık eğitimi alabilirler. İngilizce dil seviyesine, kimya ve biyoloji alan bilgisine güvenen adaylar ise doğrudan fakültenin giriş sınavına girerek şanslarını deneyebilirler. Bulgaristan'da İngilizce ve Bölüm Hazırlık eğitimi hangi üniversitede alınmalıdır sorusuna cevap arayanlara Bulgaristan'da Tıp Hazırlık Programlarının Kalite, İçerik ve Maliyet Kıyaslaması başlıklı makaleyi incelemelerini öneririz.

Plovdiv Diş Hekimliği Fakültesi haricinde Bulgaristan'da diş hekimliği eğitimi sunan diğer iki üniversiteyi keşfedebilirsiniz.

Bilgi & Başvuru Danışmanlığı

Profesyonellere güvenmek, Bulgaristan'da yerleşik bir kurumdan danışmanlık almanın keyfini ve güvenini yaşamak istiyorsunuz! Aşağıdaki iletişim kanallarından birini tercih ederek bize ulaşabilirsiniz.

05368372834 (WhatsApp)
 

Akademik Danışmanlık ve Destek Ücreti

Bulgaristan dişçilik fakültelerinin sınavlarına girmeyi planlayan adaylara sunulan akademik danışmanlık ve başvuru hizmetlerinin içeriği ve ücreti.

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page