top of page
Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Bulgaristan’da mı yoksa Romanya’da mı Tıp Okumak Mantıklıdır?

Yurtdışında tıp okumak için 1992 yılından beri tercih edilen ve İngilizce dilinde tıp, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik, veterinerlik eğitimi sunan Bulgaristan üniversitelerinin yanında özellikle son birkaç yıldır yurtdışında tıp eğitimi almak için adaylar tarafında sıklıkla sorulmaya başlanan bir diğer ülke de Romanya’dır. AB ve NATO üyesi olan ve son olarak da Schengen Bölgesi ülkesi statüsüne kavuşan bu her iki ülkeyi Bulgaristan’da mı yoksa Romanya’da mı tıp okumak mantıklıdır sorusuna cevap arayarak yanıtlamaya çalıştık. Her iki ülke hakkında da farklı uluslardan gelen öğrencilerin esas aldığı belli kıstasları esas alarak bilgiler vermeye çalıştık. Umarız bu kriterler, kıyaslama ve karar alma noktasında size yardımcı olurlar.



TECRÜBE

Bulgaristan tıp üniversiteleri uluslararası öğrencilere İngilizce tıp eğitimine Romanya’ya göre daha erken başlamıştır. Dolayısı ile yabancı öğrencilerin eğitiminde, yabancı öğrencilere hoşgörülü olma noktasında çok daha tecrübelidir.


ULUSLARARASI ÖĞRENCİ POPÜLASYONU

Bu konuda Bulgaristan sadece Romanya’dan daha iyi olmakla kalmıyor, Avrupa’nın liderliğine oynuyor. 2023 Bulgaristan MEB verilerine göre tıp, diş hekimliği, eczacılık alanlarındaki yabancı öğrencilerin payı bakımından Bulgaristan tıp üniversiteleri Avrupa Birliği'nde lider konumdadır. Bulgaristanda tıp okuyanların %58,5'i yabancı öğrencilerdir.


EĞİTİM ÜCRETLERİ

Bulgaristan’da tıp eğitiminin yıllık ücret aralığı 7,700-9,000 EUR iken Romanya’da tıp eğitiminin yıllık ücret aralığı 6,000-9,000 EUR.


KABUL ŞARTLARI

Bulgaristan tıp üniversiteleri kabulde online yapılan bir giriş sınavı uygular. Romanya tıp üniversiteleri ise kabulde giriş sınavı uygulamaz. Romanya dahil Avrupa’da tıp eğitiminde giriş sınavı uygulamayan üniversiteleri ve kabul kriterlerini bu yazıdan görebilirsiniz.


YAŞAM GİDERLERİ

Her iki ülkedeki yaşam giderleri birbirine yakındır. Yani Romanya Bulgaristan’dan pahalı, Bulgaristan Romanya’dan daha ucuz denemez.


ERASMUS+

Her iki ülke de bu alanda aktiftir. Biri diğerinden daha iyi denemez.


EĞİTİM KALİTESİ & MÜFREDAT

Müfredatlar genel çerçevede aynıdır. Her iki ülkenin de kendi alanında iyi ve dersler veren hocaları vardır.


EĞİTİM DİLİ & EĞİTİM SÜRESİ

Her iki ülkede de tıp, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik bölümleri İngilizce dilindedir. Bölümlerin eğitim süresi her iki ülkede de aynıdır.  


IELTS, TOEFL ESNEKLİĞİ

Her iki ülke üniversiteleri de başvuruda IELTS, Toefl tarzı uluslararası geçerli İngilizce dil sertifikası talep eder. Fakat İngilizcesine güvenen fakat bu tarz bir evrak ibraz edemeyen adaylar her iki ülke üniversitelerinin de İngilizce STS girebilirler.


AKREDİTASYON

Hem Bulgaristan hem de Romanya tıp üniversiteleri kendi ülkelerinde akreditedir. Aynı zamanda YÖK tanınan üniversiteler listesindedirler.


İLK BİNDE ÜNİVERSİTE

Hem Bulgaristan'da hem de Romanya'da tıp eğitimi veren ve genel sıralamada dünyada ilk bin üniversite arasına giren yükseköğretim kurumları mevcut. Aynı zamanda her iki ülkede de tıp genel sıralamasında ilk 600 arasında olan üniversiteler mevcut.


YÖK DENKLİĞİ

Her ne kadar Romanya ve Bulgaristan Tıp Üniversiteleri YÖK tarafından tanınan üniversiteler arasında olsalar da Mart 2024 YÖK Yurtdışı Diplomaları ve Tanıma Yönetmeliğindeki düzenlemelere göre bu iki ülke mezunlarına YÖK denklik hakkı tanınabilmesi için bu iki ülkede tıp eğitimine başladıkları yıl YKS'de Türkiye'de tıp okumalarına imkan tanıyan puanı almış olmaları gerekir. Aksi takdirde YÖK denklik başvurusu yapamazlar.

Haliyle, Bulgaristan ve Romanya tıp fakülteleri adayları şu iki seçenekten birini değerlendirerek yurtdışında tıp eğitimlerine devam edebilirler.

  1. Mezuniyet sonrası YÖK denkliği almayı düşünmüyorum çünkü Avrupa'da bir yaşam planlıyorum.

  2. YÖK denkliği benim için önemli. O yüzden, YÖK Denkliği olan diğer Avrupa Tıp Fakültelerinde eğitim alacağım.


ULUSLARARASI GEÇERLİLİK

Bulgaristan ve Romanya tıp üniversiteleri diplomaları tüm Avrupa Birliğinde doğrudan kabul görür. Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ya da Kanada’da diplomasını kullanmak isteyenler ise bu ülkelerin tıp üniversiteleri mezunlarının da girdiği doktorluk ruhsatı sınavlarına girerler.


ULAŞIM & TEKNOLOJİK ALTYAPI 

Bu her iki konuda da Bulgaristan Romanya’nın biraz daha önündedir. 


SOSYAL & KÜLTÜREL HAYAT

Her iki ülke de bu anlamda birbirini aratmaz.


TÜRKİYE İLE ORTAK KÜLTÜR MİRASI

Tartışmasız Bulgaristan Romanya'nın çok çok önündedir.


Bilgi Danışmanlığı

Bulgaristan'da ya da Romanyada tıp eğitimi almayı planlıyor iseniz aşağıdaki iletişim kanallarından birini tercih ederek bize ulaşabilirsiniz.

05368372934 (WhatsApp)
 

Danışmanlık ve Rehberlik Servisleri Ücreti

Doğu Avrupa’da tıp eğitimi almaya karar veren adaya sunulan akademik ve rehberlik hizmetlerinin ücreti eğitim alınan ülkenin coğrafi konumuna, öğrenci kabulü sistemindeki bürokrasisine, talep edilen destek servislerinin içeriğine istinaden belirlenmektedir.

Bulgaristan Tıp Üniversiteleri ile alakalı sunulan akademik danışmanlık & Bulgaristan'a varış sonrası yereldeki destek hizmetlerinin ücreti 2,000-2,750 EUR arasındadır.

Romanya Tıp Üniversiteleri ile alakalı sunulan akademiik danışmanlık & Romanya'ya varış sonrası yereldeki destek hizmetlerinin ücreti 3,000-3,750 EUR arasındadır.

STUDY SMART. 🕺 LIVE WISE.❤️ GO WITH SOPHIA ACADEMY.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page