top of page
Yazarın fotoğrafıMira Marinovsky

Novi Sad Üniversitesi-Sırbistan'da Tıp Okumak

15 Mart 2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan ve akabinde YÖK Yurtdışı Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde yapılan düzenlemelere göre yurtdışında tıp eğitimi almak isteyenlerin dikkatini çeken Novi Sad Üniversitesi'ni biraz yakından tanıyalım mı?

Sırbistan'da tıp ya da diş hekimliği okumak isteyen adaylar dünya üniversiteleri sıralamasında ilk bin arasında yer alan, kalite ve fiyat dengesini iyi gözeten

Sırbistan Novi Sad Üniversitesi'ni tercih edebilirler.

Belgrad Üniversitesi sonrasında Sırbistan’da tıp okumak isteyenlere eğitimi %100 İngilizce dilinde yıllık 7,000 Euro'ya sunan Novi Sad Üniversitesi eğitim, bilim ve sağlık faaliyetleri ile daha geniş bir alanın ihtiyaç ve standartlarına uygun bilgi ve becerilere sahip personelin yetiştirilmesine katkıda bulunur ve böylece toplumun sağlığının iyileştirilmesine ve korunmasına katkı sağlar. Novi Sad'daki Tıp Fakültesi, eğitim ve bilimsel araştırma faaliyetlerinin yanı sıra yayıncılık yapmakta, zengin bir kütüphane fonu oluşturmakta ve bilgi altyapısının geliştirilmesi için çalışmaktadır.

BİZCE: Tıp Fakültesini yenileyen Novi Sad Üniversitesi'nde 42 ülkeden 800 uluslararası öğrenci eğitim alır. Novi Sad Üniversitesi Tıp Fakültesi, Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesini her anlamda geçmiş durumda. Avrupai ve nezih bir şehirde, idari personelin titiz ve saygılı, akadmeisyenlerin üst düzey ve halkın misafirperver olduğu bir yerde, dünya çapında tıp eğitimi almak istiyorsanız inanın tercihiniz Novi Sad olacaktır. Sırbistan'a geldiğinzde teyit edeceğiniz bu gerçeğin söylenmesi bizden!

*2022 Avrupa Kültür Başkenti Novi Sad hakkında detaylı bilgiler için tıklayınız.

*Novi Sad Üniversitesi'nde eğitim alırken dairede konaklayacak olanlar daire kiralamak için bu sitelerden istifade edebilirler.

Sırbistan'ın Atinası'nda Eğitim ve Yaşam

Güzel Tuna Nehrinin stratejik bir kıvrımında yer alan ve bir üniversite şehri olan Novi Sad, Neo-Rönesans ve Bauhaus tarzı güzel binalarla doludur. Belgrad’ın gölgesinde kalan ama keşfedilmesi gereken bu zarif ve rahat şehir, Sırbistan'ın ikinci en güzel şehridir. 2020 yılında Avrupa Kültür Başkenti olan bu üniversite şehri Belgrad kadar canlı ve enerjik ama çok daha derli toplu ve erişilebilirdir. Novi Sad özellikle Avusturya, İtalya, Macaristan, İngiltere ülkelerinden gelen turistleri çekmektedir. Yürüyerek veya bisikletle keşfetmesi kolay olan şehir canlı ve ilgi çekici bir öğrenci hayatı sunarken canlı ve kültürel açıdan zengin bir yaşam alanı sağlar.

Sırbistan Tıp Eğitiminin Dünya Geçerliliği

Sırbistan’da tıp eğitimi ulusal ve uluslararası akreditasyonlara sahiptir. Sırbistan’da tıp üniversiteleri NEAQA tarafından akredite edilir. NEAQA (Sırbistan Yükseköğrenim Ulusal Akreditasyon ve Kalite Güvence Kuruluşu), Dünya Tıp Eğitimi Federasyonu (WFME) tarafından akredite edilmiştir.

Sırbistan tıp eğitiminin WFME akreditasyonu, Sırbistan'da tıp eğitiminin tamamlayan doktorlara yeni kapılar açar (WFME akreditasyonu olmayan ülkelerden alınan tıp diplomaları, akreditasyon için ulusal kurumlar tarafından onaylanmadıkça ABD'de tanınmayacaktır). Bu, Sırbistan tıp mezunlarına Yabancı Tıp Mezunları Eğitim Komisyonu'na (ECFMG) başvuru yapma ve yurtdışında ileri eğitim ve kariyer için yeni fırsatlara erişim olanağı sağlar.

NEAQA (Sırbistan Yükseköğrenim Ulusal Akreditasyon ve Kalite Güvence Kuruluşu), Yükseköğretimde Kalite Güvence Ajansları Uluslararası Ağı'na (INQAAHE) ve CEENQA'nın (Orta ve Doğu Avrupa Yüksek Kalite Güvence Ajansı Ağının) da tam üyesidir.

Sırbistan'dan alacağınız bir derece size dünya çapında tıp kurullarında tanınırlık kazandıracak.

Novi Sad Üniversitesi Dünya Sıralaması

Sırbistan'da tıp okumak için tercih edilen Novi Sad Üniversitesi 2024 Shanghai Ranking's-The Academic Ranking of World Universities (ARWU) göre 901-1000 üniversite arasındadır. 2024 CWTS Leiden Rankings göre ise 687.ci sıradadır.

Novi Sad Üniversitesi YÖK Denkliği

YÖK'ün kabul ettiği derecelendirme kuruluşlarının en az ikisinde ilk bin arasında yerini alan Novi Sad Üniversitesinin tıp ve diş hekimliği mezunları YÖK'e denklik başvurusu yapabilirler. YÖK yurtdışı diplomaları tanıma ve denklik yönetmeliğine göre Novi Sad Üniversitesi'ne başvuru yapmak için YKS'ye girme zorunluluğu yoktur.

Sırbistan Tıp Eğitiminin Avrupa Birliği Denkliği

EHEA (Avrupa Yükseköğrenim Alanı) üyesi olan Sırbistan'ın Novi Sad Üniversitesi mezunlarının diplomaları diğer Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından direk tanınır. Almanya veya Avusturya gibi ülkelerde doktorluk lisansı alabilmek ya da uzmanlık başvurusu yapabilmek için sadece dil yeterliliğini ispatlamak yeterlidir.

Novi Sad Üniversitesi Uluslaraarası Değişim Programları

Novi Sad Üniversitesi, uluslararası değişim programlarına aktif olarak katılarak öğrencilerin yurtdışında eğitim görmelerine ve farklı akademik ve kültürel ortamları deneyimlemelerine olanak tanır. Bu, kişisel gelişim ve kişinin bakış açısını genişletmek için değerli bir fırsat sunar.

Novi Sad Üniversitesi Sırbistan'da Tıp Okumak İçin Eğitim Ücretleri

Sırbistan'da tıp eğitimi yanısıra diş hekimliği eğitimini İngilizce dilinde sunan Novi Sad Üniversitesi yıllık eğitim ücretleri şu şekildedir:

  • Tıp: 7,000 EUR /70 yabancı öğrenci alır/

  • Diş Hekimliği: 7,000 EUR /20 yabancı öğrenci alır/

Novi Sad Üniversitesi Başvuru Evrakları

Her başvuru adayının hazırlaması gereken ve Sırbistan’da tercüme edilerek noterde legalize edilmesi gereken evraklar aşağıdaki gibidir:

1.     Lise Diploması ve Transkripti

2.     Lise Denklik Belgesi

3.     İngilizce Dil Belgesi (varsa)

*Dil sertifikası ibraz edemeyenler İngilizce muafiyet mülakatına girerler.

4.     Nüfus Kayıt Örneği

5.     Adli Sicil Belgesi

6.     Pasaport ve T. C Kimlik Kartı Fotokopisi

7.     Başvuru Formu

Son başvuru tarihi 21 Haziran.

Novi Sad Üniversitesi Sırbistan'da Tıp Okumak İçin Kabul Şartları

Novi Sad Üniversitesi tıp, diş hekimliği bölümlerinden birinde eğitim almak isteyen uluslararası öğrenciler Novi Sad Üniversitesi Tıp Giriş Sınavına girerler.

Novi Sad Üniversitesi giriş sınavı lise müfredatına dayalı, biyoloji ve kimya bilgisini ölçen bir testtir.

Adaylar İngilizce dil yeterliliklerini TOEFL veya IELTS gibi uluslararası geçerli sertifikalar ile ispatlayabilecekleri gibi, üniversitenin İngilizce sınava girerek de seviyenizi kanıtlayabilirler.

Giriş sınavı final notunun belirlenmesinde lise notları da etkendir.

Başvuru ücreti 100 Euro. Giriş sınavı ücreti 250 EUR. Sınav online yapılır.

Novi Sad Üniversitesi Giriş Sınavı Tarihleri

Novi Sad Üniversitesi Tıp ve Diş Hekimliği Giriş Sınavı 26 Haziran 2024 tarihinde online yapılacaktır. Son başvuru tarihi 21 Haziran 2024.

Novi Sad Üniversitesi Sırbistan'da Tıp ve Diş Hekimliği Giriş Sınav Konuları ve Örnek Sorular

Novi Sad Üniversitesinde tıp veya diş hekimliği eğitimi adaylarının giriş sınavı biyoloji ve kimya içeriklidir. Sınav giriş konularını ekteki dosyadan görebilirsiniz.

Novi Sad Üniversitesi tıp ve diş hekimliği giriş sınavında daha önce çıkmış sorulara ekteki dosyadan göz atabilirsiniz.

Novi Sad Üniversitesi Yatay Geçiş

Eğitimlerine halihazırda başka Avrupa ülkelerinde devam eden öğrenciler Novi Sad Üniversitesi tıp, diş hekimliği bölümlerine yatay geçiş ypabilirler. Yatay geçiş başvuruları Novi Sad Tıp Fakültesi Kabul Kurulu tarafından değerlendirilerek kabul ya da ret verilir. Yatay geçiş başvuruları en geç 01 Haziran tarihine kadar yapılır.

Bilgi & Başvuru Danışmanlığı

Sırbistan'da yerleşik, profesyonel bir kurumdan danışmanlık almanın güvenini ve keyfini yaşamak isteyenler iletişim kanallarından birini tercih ederek bize ulaşabilirler.

05368372834 (WhatsApp)

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page