top of page
Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Yurtdışında Tıp Eğitimi Alsam YÖK Denklik Verir Mi?

Mart 15-2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Yurtdışı Yükseköğrenim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğine ve akabinde yapılan düzenlemelere göre YÖK denkliği olan yurtdışı tıp fakülteleri tercihinde dikkat edilmesi gerekenler var. Bu düzenlemelere istinaden Türkiye'de denkliği olan tıp fakülteleri yeniden kategorize edilmiş oldu.

İLK BİN ÜNİVERSİTE - YKS Şartı (Başarı Sıralaması Şartı) Yok

Türkiye'de yapılan YKS'de tıp eğitimi için gerekli puanı almadan (veya bu sınava hiç girmeden) YÖK'ün kabul ettiği dört derecelendirme kuruluşlarının  (Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking) en az ikisinin sıralamasında ilk bin üniversite arasında olan bir üniversiteden kabul alıp mezun olunduğunda Türkiye dönüşü YÖK denklik başvurusu yapabilirsiniz!

Mesela, Sophia Academy olarak çalıştığımız ve üstteki şartı sağlayan; altta bahsi geçen üniversitelere başvuru yapan, kabul alan ve mezun olan kişilerden denklik başvurusu aşamasında YKS’ye girmiş olma veya başarı sıralaması şartı aranmaz. Bu kişiler mezuniyet sonrası Türkiye Cumhuriyeti’nde doktorluk yapabilmek için YÖK’e denklik başvurusu yapabilirler. YÖK, yapılan başvurunun incelenmesi neticesinde kişiye herhangi bir Seviye Tespit/Yeterlilik/ Sınavına tabi tutmadan denklik verebileceği gibi Seviye Tespit/Yeterlilik/ Sınavı sonucunda da denklik verebilir.

Zagreb Üniversitesi-Hırvatistan

Szeged Üniversitesi-Macaristan

Atina Üniversitesi-Yunanistan

Belgrad Üniversitesi-Sırbistan

*Derecelendirme kuruluşlarının 2024-2025 sıralamaları esas alınmıştır.

İLK 400 ÜNİVERSİTE - YKS Şartı (Başarı Sıralaması Şartı) Yok

Türkiye'de yapılan YKS'de tıp eğitimi için gerekli puanı almadan (veya bu sınava hiç girmeden) YÖK'ün kabul ettiği dört derecelendirme kuruluşlarının  (Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking) en az üçünün sıralamasında ilk bin üniversite arasında olan bir üniversiteden kabul alıp mezun olunduğunda Türkiye dönüşü doğrudan YÖK denkliği verilir!

Mesela, Charles Üniversitesi-Çekya YÖK tarafından belirtilen dört derecelendirme kuruluşlarının en az üçünde dünyada ilk 400 üniversite arasındadır. Bu üniversitenin tıp fakültelerine başvuru yapan, kabul alan ve mezun olan kişilerden denklik başvurusu aşamasında YKS’ye girmiş olma veya başarı sıralaması şartı aranmaz. Aynı zamanda, bu kişiler mezuniyet sonrası Türkiye Cumhuriyeti’nde doktorluk yapabilmek için YÖK’e denklik başvurusu yaptıklarında herhangi bir Seviye Tespit/Yeterlilik/ Sınavına tabi olmadan doğrudan denklik alırlar. 

YKS Yoksa (Başarı Sıralaması Şartı) Denklik De Yok

Eğer Türkiye'de yapılan YKS'de tıp eğitimi için gerekli puan alınmadan kabul alınıp mezun olunan yurtdışı üniversitesi YÖK'ün kabul ettiği dört derecelendirme kuruluşlarının  (Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking) en az ikisinin sıralamasında ilk bin üniversite arasında değil ise bu üniversitenin mezunları Türkiye dönüşü YÖK denklik başvurusu yapamazlar!

YORUM

Her ne kadar sesli dile getirilmese de kanaatimizce YÖK’ün hedefine ulaştığı maddedir aslında:) 

YÖK, belirtmiş olduğu dört derecelendirme kuruluşlarının en az ikisinde aynı anda ilk 1000 üniversite arasında üniversitesi olmayan Makedonya, Bulgaristan, Romanya, Azerbaycan, Gürcistan, Bosna Hersek gibi ülkelerde tıp, diş hekimliği, eczacılık programlarında eğitim planlayan ve mezuniyet sonrası denklik başvuru yapacak kişilerden başvuru esnasında YKS’ye girmiş olma ve başarı sıralaması şartı arayacaktır.

YKS şartı sağlansa bile bu ülkelerde eğitim alınan üniversite dört derecelendirme kuruluşunun en az ikisinde ilk bin arasında olmak zorundadır. Bu şartı sağlamayan başvurular ret edilecektir.

Bu ülkelerden biri olan Bulgaristan'da eğitim planlayanların bu maddeye yaklaşımı şu şekildedir (görüştüklerimizin ortak görüşlerini dile getiriyoruz, bizim düşüncemiz değildir).

1. Benim zaten mezuniyet sonrası Türkiye Cumhuriyeti'ne dönme planım yok. Diplomam Avrupa Birliğinde geçerlidir. Bu bana yeter.

2. Tıp eğitimi ki uzmanlığı da var uzun yıllar süren bir maratondur. Dokuz on seneye kadar bu şartlar/maddeler değişir ve bize de denklik hakkı doğar. O yüzden mesela Bulgaristan'da YKS’ye girmeden tıp eğitimime başlayacağım.  

Uluslararası Tıp Sınavları İle YÖK Denkliği Almak

Avrupa tıp mezunları, Türkiye’de uygulanan ve “Tıp” Seviye Tespit Sınavına eş değer kabul edilen USMLE-Step 3, PLAB-Part 2, AMC-Clinical examinations, MCCQE-Part2, MCCEE sınavlarının birinden YÖK'ün talep ettiği minimum puanı alanlar denklik alabilirler.

Doğal olarak akla gelen soru. YKS'ye girmeden yurtdışında istediğim bir ülkede istediğim bir üniversitede tıp eğitimi aldım. Mezun olunca bahsi geçen uluslararası sınavların birinden minimum puanı da aldım. YÖK, denklik başvurusunda bana yönetmeliğe uygun şekilde gitmeliydin mi denilecek yoksa denklik hakkı verilecek mi? YÖK'e danışmakta fayda var.

Yurtdışı Tıp Eğitiminin Avrupa Birliği Denkliği

Eğer YKS puanınız Türkiye'de tıp okumak için yeterli olmadan ya da YKS girmeden bir AB ülkesinde tıp eğitimine başladıysanız ve mezuniyet sonrası Türkiye'ye dönme planınız yoksa ya da on seneye kadar bu yönetmelik daha çok değişir ve mutlaka denklik hakkı doğar diyenlerden iseniz Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli ve denkliği olan bir AB üniversitesinde tıp okuyabilirsiniz.

En Az İki Kuruluşta Dünyada İlk Binde Olan Üniversiteler-2024

YÖK'ün kabul ettiği değerlendirme ajanslarının en az ikisinde (Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşları: Academic Ranking of World Universities -ARWU, CWTS Leiden Ranking, QS World University Rankings, Times Higher Education-THE) dünya sıralamalarında ilk 1000’de olan, Sophia Academy olarak çalıştığımız ve mezunlarının YÖK denklik başvurusu yapabileceği okullar aşağıdaki gibidir.

"Avrupa'da yerleşik, profesyonel bir kurumdan danışmanlık almanın keyfini ve güvenini yaşayın."

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page