top of page
  • Yazarın fotoğrafıİskender Balkanlar

Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği ve Eczacılık Eğitimi

1808 yılında kurulan Belgrad Üniversitesi, Sırbistan'daki en eski ve en büyük yüksek öğrenim kurumudur. 31 okul, 11 araştırma enstitüsü, sekiz merkez ve 3,5 milyondan fazla ciltten oluşan bir üniversite kütüphanesinden oluşan üniversite, bilimler, matematik, teknoloji, mühendislik bilimleri, tıp bilimleri, sosyal bilimler ve beşeri bilimler alanlarında 350'den fazla çalışma programı sunar.

Yaklaşık 100.000 öğrenci ve 4.200 akademik ve araştırma personeline ev sahipliği yapan üniversite, iki ana kampüse ayrılmıştır: King Alexander Boulevard Kampüsü ve Studentki Trg. Belgrad çevresinde 11.000'den fazla öğrenciye konaklama imkânı sunarak, üniversite ülkedeki en büyük öğrenci konutları sağlayıcısıdır. Son yıllarda Belgrad Üniversitesi uluslararasılaşma çabalarını arttırdı ve şu anda Avrupa Yüksek Öğrenim Alanında öğrenciler için bir dizi hareketlilik programlarına katılıyor. Belgrad, güçlü bir kültürel mirasa sahip canlı, kozmopolit bir şehirdir. Sırbistan Bilim ve Sanat Akademisi, Sırbistan Ulusal Kütüphanesi ve Ulusal Tiyatro, şehrin birçok müzesi, anıtı, sanat galerisi, park ve restoranının yanı sıra en popüler ziyaretçi destinasyonları arasındadır.

Sırbistan Tıp Eğitiminin Dünya Geçerliliği

Sırbistan’da tıp eğitimi ulusal ve uluslararası akreditasyonlara sahiptir. Sırbistan’da tıp üniversiteleri NEAQA tarafından akredite edilir. NEAQA (Sırbistan Yükseköğrenim Ulusal Akreditasyon ve Kalite Güvence Kuruluşu), Dünya Tıp Eğitimi Federasyonu (WFME) tarafından akredite edilmiştir.

Sırbistan tıp eğitiminin WFME akreditasyonu, Sırbistan'da tıp eğitiminin tamamlayan doktorlara yeni kapılar açar (WFME akreditasyonu olmayan ülkelerden alınan tıp diplomaları, akreditasyon için ulusal kurumlar tarafından onaylanmadıkça ABD'de tanınmayacaktır). Bu, Sırbistan tıp mezunlarına Yabancı Tıp Mezunları Eğitim Komisyonu'na (ECFMG) başvuru yapma ve yurtdışında ileri eğitim ve kariyer için yeni fırsatlara erişim olanağı sağlar.

NEAQA (Sırbistan Yükseköğrenim Ulusal Akreditasyon ve Kalite Güvence Kuruluşu), Yükseköğretimde Kalite Güvence Ajansları Uluslararası Ağı'na (INQAAHE) ve CEENQA'nın (Orta ve Doğu Avrupa Yüksek Kalite Güvence Ajansı Ağının) da tam üyesidir.

Sırbistan'dan alacağınız bir derece size dünya çapında tıp kurullarında tanınırlık kazandıracak.

Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi Dünya Sıralaması

Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi YÖK Denkliği

Belgrad Üniversitesi Avrupa'nın saygın dünya çapında bir üniversitesidir.

Sırbistan EHEA (Avrupa Yükseköğrenim Alanı) üyesidir.

Belgrad Üniversitesi YÖK tanınan üniversiteler listesindedir. YÖK tarafından kabul edilen dünyaca prestijli üniversite derecelendirme kuruluşlarınca sürekli ilk bin üniversite arasında yer alan Belgrad Üniversitesi mezunları YÖK denkliği başvurusu yapabilir ve denklik alabilirler. 15 Mart 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan YÖK Yurtdışı Yükseköğrenim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğine uyan bir üniversite olduğunu görebilirsiniz. Belgrad Üniversitesi'ne başvuru yapmak için YKS'ye girme zorunluluğu yoktur.

Belgrad Üniversitesi Başvuru Evrakları

Her başvuru adayının hazırlaması gereken ve Sırbistan’da tercüme edilerek noterde legalize edilmesi gereken evraklar aşağıdaki gibidir:

1.     Lise Diploması ve Transkripti

2.     Lise Denklik Belgesi

3.     İngilizce Dil Belgesi (varsa)

*Dil sertifikası ibraz edemeyenler İngilizce muafiyet mülakatına girerler.

4.     Nüfus Kayıt Örneği

5.     Adli Sicil Belgesi

6.     Pasaport ve T. C Kimlik Kartı Fotokopisi

7.     Başvuru Formu

8.  Rıza Formu (Beyanat)

Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi Kabul Şartları

Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi (UBFM) İngilizce tıp, diş hekimliği ve eczacılık kabul süreci, puanlama sistemine dayalıdır ve oldukça da rekabetçidir.

Adaylar, giriş sınavı (Kimya, Biyoloji, Mülakat) sonuçlarına ve lise genel not ortalamasına (GPA) göre kabul edilir.

Mülakatın temel amacı, başvuranın motivasyonunu, duyarlılığını, kişilerarası ve dil becerilerini değerlendirmektir.

Her adayın kabul prosedürü sırasında alabileceği maksimum puan sayısı 100'dür (%100'e eşittir). 100 puan üzerinden 60 puan (toplam puanın %60'ı) giriş sınavı sonuçlarına göre verilirken, kalan 40 puan (toplam puanın %40'ı) lisede alınan kümülatif not ortalamasına göre verilir.

Tüm adayların giriş sınavını geçmeleri, yani 60 üzerinden en az 31 puan almaları gerekir (biyoloji sınavı için 20, kimya sınavı için 20 ve mülakat için 20).

Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi Giriş Sınavı

Tıp giriş sınavı, Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin (UBFM) öğrencileri seçmek için kullandığı bir sınavdır. UBFM'deki her başvuru sahibinin giriş sınavına girmesi gerekmektedir. Sınav içeriği aşağıdaki şekildedir.

*Biyoloji: 20 soru %20

*Kimya: 20 soru %20

*Mülakat: %20

*Lise Ders Notları Ortalaması: %40

Adaylar sınavı tamamladıktan sonra puanlama yapılır ve aday listesi oluşturulur. Giriş sınavını geçenler arasından, ilk 100 aday (veya giriş sınavının ikinci dönemindeki mevcut pozisyon sayısına göre daha az) İngilizce eğitimin ilk yılında kabul edilir. Başvuru ücreti 140 EUR. Belgrad Tıp Fakültesi yıllık eğitim ücreti 8,000 EUR.

Belgrad Üniversitesi Eczacılık Giriş Sınavı

Belgrad Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Giriş Sınavı kimya ve matematik içerikli ya da kimya ve biyoloji içeriklidir. Yıllık eğitim ücreti 5,000 Euro.

Belgrad Üniversitesi Diş Hekimliği Giriş Sınavı

Belgrad Üniversitesi Diş Hekimliği Giriş Sınavı iki türlü yapılmaktadır. Aday, tıp adaylarının da girdiği Kimya ve Biyoloji içerikli sınava girer. Yıllık eğitim ücreti 7,000 USD.

Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi Sınav Tarihleri

Belgrad Tıp Fakültesinin giriş sınavları biri Temmuzda diğeri Eylülde olmak üzere iki defa yapılır. İlk sınavda başarılı olamayan adaylar ikinci sınava da girebilirler.

Belgrad Üniversitesi Yatay Geçiş

Eğitimlerine halihazırda başka Avrupa ülkelerinde devam eden öğrenciler Belgrad Üniversitesi tıp, diş hekimliği, eczacılık bölümlerine yatay geçiş ypabilirler. Yatay geçiş başvuruları Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi Kabul Kurulu tarafından değerlendirilerek kabul ya da ret verilir.

Bilgi & Başvuru Danışmanlığı

Sırbistan'da yerleşik, profesyonel bir kurumdan danışmanlık almanın güvenini ve keyfini yaşamak isteyenler iletişim kanallarından birini tercih ederek bize ulaşabilirler.

05368372834 (WhatsApp)

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

"Ülkemizde çoğu öğrenci, hiç ilgilenmediği aklına bile gelmeyen dallarda üniversite okuyor.

Böyle bir sistemden hayır gelmez."  Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu

Edirne

Kocasinan Mah. Atatürk Cad. No:56, Merkez/Edirne

GSM:  +90 536 837 28 34

Sofya
126 Vitosha Bulv. D: 4,1463

GSM:  +359 89 700 4372

Budapeşte

Bem Jozsef u. 6. 1027, Macaristan
GSM: +36 202 619 139

yurtdışında-tıp-okumak

+90 536 837 2834

  • w-facebook
  • Instagram

© Sophia Academy, Smartversity Int. Pathways are BAIE trademarks. Sophia Academy is fully accredited by Study in Europe Platform-STEP.
 

bottom of page