top of page
Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Sırbistan'da Tıp Eğitimi ve Avantajları

Uygun maliyetetlere birinci sınıf öğrenim görmek için Sırbistan'da tıp eğitimi alabilirsiniz. 2006 yılında Karadağ’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Sırbistan doğusunda Romanya ve Bulgaristan, batısında Hırvatistan ve Bosna Hersek, kuzeyinde Macaristan ile sınır komşusudur.

Sırbistan ile Türkiye Dost Mu?

Sırbistan'la ikili ilişkilerimiz olumlu seyretmekte olup, karşılıklı üst düzey ziyaretler düzenlenmekte, ahdi zemin güçlendirilmekte, ticari ve ekonomik ilişkiler kuvvetli bir ivmeyle gelişmektedir. Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkiler, son dönemlerde en yükseğe ulaşmıştır. İki ülke de birbirlerini "komşu ülke" olarak görmekte ve uluslararası ilişkilere değer vermektedirler. Türkiye'nin Avrupa'ya açılan en kestirme yolu üzerinde bulunan Sırbistan'ı Ankara, Balkanlar'daki barış ve istikrarın kilit ülkesi olarak nitelemektedir.

Sırbistan Vize İstiyor Mu?

Sırbistan’a seyahat etmek isteyen; Umumi (Bordo), Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri), Diplomatik (Siyah) pasaporta sahip tüm Türk vatandaşları, 6 ay içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla seyahatlerini vizesiz olarak gerçekleştirebilmektedirler. Ancak, Sırbistan’ın Türk Vatandaşlarına uyguladığı vizesiz seyahat politikası izlemesine rağmen sınırda herhangi bir sorun yaşamamak adına yaptıkları seyahat planlarını destekleyici belgelerin ( Otel, uçak rezervasyon belgeleri vb.) yanında olmasında fayda vardır.

Sırbistan'da Nasıl Tıp Okunur?

Sırbistan'da tıp eğitimi veren üniversiteler (Belgrad Üniversitesi ve Novi Sad Üniversitesi) Bologna Sürecine tabidir. Avrupa Kredi Transfer Sistemi kullanılır (ECTS). Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Veterinerlik gibi bölümler İngilizce dilinde sunulur.

Mavi Diploma denilen eki de veren Sırbistan tıp fakülteleri YÖK'ün de kabul ettiği uluslararası derecelendirme kuruluşlarınca Avrupa'nın en iyilerinden birileri olarak derecelendirilirler.

Kalite-fiyat dengesini gözeterek birinci sınıf eğitim sunan Sırbistan tıp fakültelerini tercih eden öğrenciler düşük maliyetlerle yüksek yaşam standardına sahip olurlar. Kütüphanelere, kliniklere, hastanelere ve diğer eğitim tesislerine sürekli erişim öğrencilere ekstra bilgi ve deneyim sağlar. Birçok yeşil alan ve tarihi mirasa sahip güvenli bir ülke olan sırbistanın tıp fakültesi size dünyanın her yerinde çalışma hakkı veren, dünya çapında tanınan diploma ile mezun eder.

Batı Avrupa’nın Yatırım Gözdesi

Sırbistan, Batı Avrupa’nın yatırım gözdesidir. Sırbistan'ın doğrudan yabancı yatırım sicili, uluslararası kabul görmüş ödüllerle kanıtlanmıştır. Ülke, ekonominin büyüklüğüne göre sıfırdan yatırım kriterlerine göre FDI 2019 Avrupa listesinde 1. sırada yer alıyor (Financial Times, fDi Raporu 2020) Sırbistan, "IBM Küresel Konum Eğilimleri 2020"ye göre, bir milyon kişi başına en çok doğrudan yabancı yatırım istihdamı yaratan ülke olarak üst üste dördüncü kez dünya çapında 1. sırada yer alıyor. 2007 yılından ber, doğrudan yabancı yatırımı 37 milyar Avro üzerindedir.

Ekonomik reformların başlangıcından bu yana Sırbistan, Orta ve Doğu Avrupa'daki önde gelen yatırım yerlerinden biri haline geldi. Önde gelen yabancı yatırımcılar listesinin başında Bosch, Michelin, Siemens, ZF, Yazaki, Brose, Panasonic, Continental, Microsoft, Schneider Electric, Toyo Tyres, NCR, Cooper Tyres, Johnson Electric, Leoni, MTU, Barry Callebaut, Magna, Calzedonia gibi birinci sınıf şirketler yer alıyor.

Harici olarak Sırbistan, Avrupa Birliği, Avrasya Ekonomik Birliği, ABD, Japonya, Avustralya, Güney Doğu Avrupa, Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması üyelerini içeren 1,3 milyardan fazla insanın bulunduğu bir pazara gümrüksüz ihracat için bir üretim merkezi olarak hizmet eder.

Doğu ile Batı arasındaki coğrafi sınır çizgisindeki konumu nedeniyle, Sırbistan genellikle Avrupa'ya açılan bir kapı olarak anılır. Bu nedenle Sırbistan, AB, GDA veya Orta Doğulu müşterilerine yakından ve en verimli şekilde hizmet vermek isteyen bir şirketin faaliyetlerini konumlandırması için mükemmel bir yerdir.

Sırbistan sağlık hizmetlerinde biyoteknoloji ve yapay zeka için küresel bir merkez haline geliyor

Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti ve Dünya Ekonomik Forumu ortaklaşa Sırbistan'da Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi'ni kurdu. Bölgede bu türden ilk, Avrupa'da üçüncü (Oslo ve Moskova'dan sonra) ve Dünya Ekonomik Forumu tarafından küresel olarak kurulan 16'ncı merkezdir. Merkez, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) desteğiyle Sırbistan Cumhuriyeti BT ve e-Devlet Ofisi'nin himayesinde Mart 2022'de faaliyete geçti. Merkez, halihazırda Sırbistan'ın gelecekteki ekonomik kalkınması için anahtar olarak kabul edilen alanlar olan biyoteknoloji ve sağlık hizmetlerinde yapay zeka olmak üzere iki öncelikli alana odaklanacak.

Ulaşımı ve Dolaşması Kolay

Sırbistan'a ulaşmanın en verimli yolu hava yoluyla, Sırbistan'daki mevcut iki uluslararası hava alanından biri olan Belgrad Havaalanı ve Nis Havaalanı'nı kullanmaktır. Belgrad'dan dünyanın hemen her noktasına doğrudan veya aktarmalı olarak seyahat etme kolaylığı, hemen hemen tüm büyük uluslararası havayolları tarafından sağlanır. Frankfurt, Roma ve Moskova gibi büyük ulaşım merkezlerine günlük uçuş programı dörtten fazla uçuş içeriyor. Belgrad'a vardığınızda, Nikola Tesla havaalanı şehir merkezine sadece 18 km uzaklıktadır ve bir otoyol kullanarak şehrin kalbine ulaşmak 20 dakikadan fazla sürmez.

Sırbistan’da Tıp Okunur Mu?

Sırbistan, dünyanın en iyi tıp okullarından birine ev sahipliği yapar. Ülke tıpta zengin geleneklere ve yüksek eğitim standartlarına sahiptir. Uygun fiyatlı öğrenim ücretleri ve düşük yaşam maliyetleri, uluslararası öğrencilerin ilgisini çekmektedir.

Yazımızda, Sırbistan'daki en iyi tıp üniversitesini ve kabul koşullarını keşfedebilirsiniz. Buna ek olarak, eğitim ücreti ve geçim masrafları hakkında bir fikir edineceksiniz. Ayrıca Sırbistan'da tıp okumak için en iyi nedenleri öğreneceksiniz.

Sırp tıp eğitimi kapılarını uluslararası öğrencilere açtığından beri, gelecek vadeden doktorlar yetiştirmektedir. Akademik kalite ve uygun maliyetler, tıp öğrencileri için güçlü motivasyon kaynaklarıdır, ancak onları çeken tek şey bu değildir. Sırbistan, uluslararası tıp öğrencileri için en iyi ülkelerden biridir. Öğrenim ücreti ve yaşam giderleri son derece makuldur ve öğrencilerin Batı'da olduğundan çok daha uygun fiyatlı birinci sınıf bir tıp eğitimi almalarına olanak tanır.

Sırbistan'da Tıp Okumak İçin Pratik Nedenler

Tıp eğitimi için Sırbistan'ı seçmek için daha pratik nedenler var. Sırbistan, özellikle diş sağlığı ve düzeltici ve seçmeli ameliyatlar olmak üzere medikal turizm için gelişen bir yer. Eğitim sistemi birçok deneyimli doktor ile çalışır ve öğrencilerin akademik ve klinik hazırlıklarında onların uzmanlıklarından yararlanır.

İşte Sırbistan'da tıp okumak için en önemli nesnel nedenler:

  • Diplomaların dünya çapında tanınması

  • YÖK Denkliği

  • Uygun eğitim ücretleri

  • Makul yaşam maliyetleri

  • Gelişen medikal turizm endüstrisi

  • Sırp kültürü ve misafirperverliği

Sırbistan Tıp Eğitiminin Dünya Geçerliliği

Sırbistan’da tıp eğitimi ulusal ve uluslararası akreditasyonlara sahiptir. Sırbistan’da tıp üniversiteleri NEAQA tarafından akredite edilir. NEAQA (Sırbistan Yükseköğrenim Ulusal Akreditasyon ve Kalite Güvence Kuruluşu), Dünya Tıp Eğitimi Federasyonu (WFME) tarafından akredite edilmiştir.

Sırbistan tıp eğitiminin WFME akreditasyonu, Sırbistan'da tıp eğitiminin tamamlayan doktorlara yeni kapılar açar (WFME akreditasyonu olmayan ülkelerden alınan tıp diplomaları, akreditasyon için ulusal kurumlar tarafından onaylanmadıkça ABD'de tanınmayacaktır). Bu, Sırbistan tıp mezunlarına Yabancı Tıp Mezunları Eğitim Komisyonu'na (ECFMG) başvuru yapma ve yurtdışında ileri eğitim ve kariyer için yeni fırsatlara erişim olanağı sağlar.

NEAQA (Sırbistan Yükseköğrenim Ulusal Akreditasyon ve Kalite Güvence Kuruluşu), Yükseköğretimde Kalite Güvence Ajansları Uluslararası Ağı'na (INQAAHE) ve CEENQA'nın (Orta ve Doğu Avrupa Yüksek Kalite Güvence Ajansı Ağının) da tam üyesidir.

Sırbistan'dan alacağınız bir derece size dünya çapında tıp kurullarında tanınırlık kazandıracak.

Sırbistan Tıp Eğitiminin Avrupa Birliği Denkliği

EHEA (Avrupa Yükseköğrenim Alanı) üyesi olan Sırbistan'ın tıp üniversiteleri mezunlarının diplomaları diğer Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından direk tanınır. Almanya veya Avusturya gibi ülkelerde doktorluk lisansı alabilmek ya da uzmanlık başvurusu yapabilmek için sadece dil yeterliliğini ispatlamak yeterlidir.

Sırbistan Tıp Eğitiminin YÖK Denkliği

Sırbistan'da tıp eğitimi ile alakalı adayların merak edip Google'da arattığı başlıklardan biri de Sırbistan YÖK denklik var mı?

Sırbistan EHEA (Avrupa Yükseköğrenim Alanı) üyesidir. Belgrad Üniversitesi ve Novi Sad Üniversitesi, YÖK tanınan üniversiteler listesindedir. YÖK tarafından kabul edilen dünyaca prestijli üniversite derecelendirme kuruluşlarınca sürekli ilk bin üniversite arasında yer alan Belgrad Üniversitesi ve Novi Sad Üniversitesi mezunları YÖK denkliği başvurusu yapabilir ve denklik alabilirler. 15 Mart 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan YÖK Yurtdışı Yükseköğrenim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğine uyan bu iki üniversite de dört kuruluşun en az ikisinde ilk bir üniversite kategorisindedir. Sırbistan'nda tıp eğitimine başvuru yapmak için YKS'ye girme zorunluluğu yoktur.

Sırbistan'da Tıp Okumanın Maliyeti ve Süresi Ne Kadardır?

Sırbistan tıp fakültesi, öğrenim kalitesi-fiyat dengesini iyi derecede koruyan bir fakültedir. Ülkedeki düşük yaşam maliyetlerini ekleyin ve paranızın karşılığı açısından Avrupa'nın en iyi destinasyonlarından birini elde edin. Sırbistan tıp eğitim süresi 6 yıl, diş hekimliği 6 yıl, eczacılık 5 yıl.

Sırbistan'da Tıp Okumak İçin Öğrenim Ücretleri

Sırbistan'da tıp okumak için ödenen öğrenim ücretleri Avrupa'daki en makul ücretlerdir. Sırbistan tıp üniversiteleri, uluslararası öğrenciler için çok avantajlı maliyetlerle yüksek kaliteli eğitim sunar.

Sırbistan Tıp Fakültesi (Belgrad Üniversitesi) ücreti yıllık 8,000 EUR.

Sırbistan Diş Hekimliği (Belgrad Üniversitesi) ücreti yıllık 7,000 EUR.

Sırbistan Eczacılık Fakültesi (Belgrad Üniversitesi) ücreti yıllık ücreti 5,000 EUR.

Belgrad Üniversitesi Veteriner Fakültesi yıllık eğitim ücreti 5,000 EUR.

Belgrad'da yaşam maliyetleri Avrupa'nın en düşükleri arasındadır. Aylık ortalama giderler, kira dahil 750-900 €'dur.

Yine Sırbistan'da İngilizce tıp ve diş hekimliği eğitimini yıllık 7,000 EUR'ya sunan Novi Sad Üniversitesinin bulunduğu Novi Sad şehrinde ise aylık giderler konaklama ve beslenme dahil 600-800 € civarındadır.

Adayları Aydınlatabilmek Adına Birkaç Kıyaslama

Dünya sıralamalarında ve dolayısı ile eğitim kalitesinde asla geri kalmayan, Avrupa kıtasında Türk adaylar tarafından tercih edilen diğer bazı ülkelerin eğitim ücretlerini Sırbistan ile kısaca kıyaslayalım mı?

ÜLKE

TIP

DİŞ HEKİMLİĞİ

ECZACILIK

MACARİSTAN

16-18,000 EUR

17-18,500 EUR

8-10,000 EUR

ÇEKYA

16-25,000 EUR

16-25,000 EUR

8,000 EUR

SLOVAKYA

11,000 EUR

12,500 EUR

7,500 EUR

YUNANİSTAN

12-13,000 EUR

YOK

YOK

POLONYA

15-16,000 EUR

15-18,500 EUR

9,200 EUR

HIRVATİSTAN

12,000 EUR

10,000 EUR

9,000 EUR

LİTVANYA

13,000 EUR

14,000 EUR

YOK

SIRBİSTAN

7,000 EUR

7,000 EUR

5,000 EUR





Tablodaki durumu Sırbistan açısından en güzel ifade eden klip bu olsa gerek:)

Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi Dünya Sıralaması

Novi Sad Üniversitesi Tıp Fakültesi Dünya Sıralaması

Sırbistan'da Tıp Eğitimi İçin Kabul Koşulları

Sırbistan’da tıp eğitimi alacak adayların tıp fakültelerinin giriş sınavlarına girmeleri gerekir. Belgrad Tıp Fakültesi ve Novi Sad Tıp Fakültesi Sırbistan’da tıp giriş sınavları biyoloji, kimya ve İngilizce içeriklidir. Adayın lise kimya ve biyoloji bilgisini ölçen sınav yazılı formattadır ve sınav sonrası kısa bir mülakat yapılır.

BELGRAD ÜNİVERSİTESİ

Belgrad Üniversitesi, öğretimde 2 asırdan fazla geçmişe sahip bir yükseköğretim kurumudur. 100.000'den fazla kayıtlı öğrencisi ile Sırbistan ve Avrupa'nın en büyük üniversiteleri arasındadır. 31 fakülte ve 12 araştırma enstitüsünden oluşmaktadır. Okul, öğrencilerin ekstra bilgi edinebilecekleri ve yeni ilgi alanları keşfedebilecekleri araştırma projelerinde sürekli yer almaktadır.

Belgrad tıp fakültesi öğrenim ücreti 8.000 € olup iki taksitte ödenir. Müfredat 2 bölüme ayrılmıştır - klinik öncesi ve klinik sonrası. Birincisi yoğun bir şekilde teorik konuları çalışacağınız ve derslere katılacağınız zamandır. Belgrad Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri son 3 yıl veya sözde tıp yılları çoğunlukla hastanelerde ve kliniklerde geçer ve çok fazla uygulamalı eğitim içerir.

Belgrad Diş Hekimliği Fakültesi yıllık ücreti 7.000 €.

Sırbistan'da Tıp Eğitimi İçin Yaşam Tarzı Nedenleri

Sırbistan hem kültürel hem de coğrafi anlamda çok eklektik bir ülkedir. Avusturya-Macaristan tarihi ile Orta Avrupa mimarisine ve genel estetiğine sahiptir. Güney bölgesi Balkan ve hatta Akdeniz kültürel etkilerini taşırken Batı ve Doğu, Venedik Cumhuriyeti ile Osmanlı İmparatorluğu'nun, Alpler'in ve Karpatlar'ın ayrı ayrı yankılarını taşır.

Doğal olarak, bu çeşitliliğin Sırbistan'daki aktivite türleri, simge yapıları ve yiyecek türleri üzerinde çok güzel bir etkisi vardır. Nehir akıntılarında kanoyla mı yoksa Tuna'da tekneyle mi gezersiniz? Dağlarda yürüyüş ve kayak mı yoksa ovalarda bisiklete binmek mi? Siz karar verin.

Simgesel yapılar açısından Sırbistan, kırmızı duvarlı Zica Manastırı veya Valide Sultan Camii'nin mermer kuleleri gibi görkemli tapınaklara sahiptir. Niş'teki Kafatası Kulesi, çalkantılı zamanların ürkütücü bir anıtıdır. Aynı zamanda Tuna nehri üzerindeki Golubac Kalesi ve Decebalus'un kaya heykeli, ölümsüz ihtişamın hatırlatıcılarıdır. Ülke gerçekten tarihi simge yapılardan oluşan bir berekettir ve 12 asırlık tarihiyle kimse daha azını beklememelidir.

Ayrıca Sırbistan, Balkan, Akdeniz ve Orta Avrupa mutfaklarının en iyi yemeklerini birleştiren harika eklektik bir mutfağa sahiptir. Gulaş (Macarca), musakka (Yunanca), sarma (Türkçe) ve ajvar'ın (Sırpça) lezzetli bir deneyimde buluştuğu ülke burası. Yemekler, mükemmel yerel şaraplar ve dünyaca ünlü Slivovitz (erik brendi) ile mükemmel bir şekilde tamamlanmaktadır. Son olarak, Sırp müziği Balkanlar'da nesilleri şekillendiren kültürel bir olgudur.

Bilgi & Başvuru Danışmanlığı

Sırbistan'da yerleşik, profesyonel bir kurumdan danışmanlık almanın güvenini ve keyfini yaşamak isteyenler bize ulaşabilirler.

►05368372834 (WhatsApp)

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page