Yurtdışında mimarlık okumak genelde binaların ve fiziki yapıların tasarımı ve oluşumu olarak tanımlanır. Fakat mimarlar aynı zamanda insanların yaşamını kolaylaştırmak için ekonomik ve teknik olanakları da kullanarak, estetik yaratıcılıkla mekanlar inşa eden sanatçılardır. Mimarlık mesleği, ilk uygarlıkların doğuşuna kadar uzanırken antik Mısır’dan Roma’ya, Uzak Doğu’dan Avrupa’ya kadar eşsiz örnekler bırakarak günümüz modern mimarisini şekillendirmiştir. Mimarlık eğitimi, hukuk ve tıp alanlarında olduğu gibi popülerliğini hiçbir zaman yitirmezken, öğrenciler bu eğitimlerini dünyaca ünlü mimarların öğrenim gördüğü ya da eserlerini bıraktığı ülkelerde almak için yurtdışı eğitim seçeneklerini değerlendirirler.
Aslında mimarlar birer de mucittirler. Yurtdışında mimarlık okumak isteyenler de yaratıcılığını ve vizyonunu geliştirebilir; böylece dünyada bir fark yaratabilirler. Yurtdışında mimarlık eğitimi almak teknik donanım, sektörün içinde olma ve özgürce üretebilme imkanlarından istifade edebilmektir; gelecek dünyasının binalarını, eğlence merkezlerini, okullarını, toplu konutlarını hayal etmek, tasarlamak ve inşa etmek demektir.
Bir mimar olarak iyi projelerde yer almak isteyenler, her şeyden önce yurtdışı mimarlık eğitimi esnasında Avrupa'nın tarihi ve mimari eserlerini keşfederler iken bol bol gezme, tarihi eserleri yerinde görme, meydanları süsleyen anıtlardan müzelere ve modern mimari örneklere kadar birçok baş yapıtı incele fırsatını yakalar ve kariyerleri adına ilham alabilirler. Örneğin Avrupa’da mimarlık okumak, öğrencilere İtalya’dan Almanya’ya, İskandinav ülkelerinden Birleşik Krallık’a kadar bir sürü seyahat rotasını keşfedebilme imkanı tanır.
Yurtdışında mimarlık eğitiminin hakkını verenleri prestijli bir yaşam bekler. Çünkü yurtdışı mimarlık eğitimi, hukuk ve tıp gibi insanlık tarihinin ortaya çıkmasıyla birlikte gelişmiş dünyanın en köklü ve tarihi konu alanlarından biridir. Yurtdışında mimarlık okuyan çoğu öğrenci verilen eğitimler sonrasında problem çözebilme, ekip çalışmalarında etkin rol oynama, görüşlerini savunabilme, her konuda bilgi sahibi olma, stres yönetiminde yetkinlik, hızlı ve pratik olup geniş perspektifli bakışa açısıyla hayal gücünü kullanabilme gibi çok farklı yeteneklerle donatılırlar. Bu da mezuniyetten sonra öğrencilerin hem iş bulma hem de girdikleri işler ve projelerde gösterdikleri başarılar sayesinde saygınlık ve prestij kazanmalarına neden olur. Bugün mimarlar, sadece görkemli ve gösterişli binalar yapmanın yanı sıra, toplumların sorunlarını, fizik ve çevre kurallarını, teknik ve işlevselliğini ortaya koyan, herkes için daha iyi bir dünya yaratmak umuduyla modern mimari örnekler sunarak insanlar tarafından takdir kazanırlar.
Yurtdışında mimarlık eğitimi almaya karar veren adayları mimarlık eğitiminde geleneklere sahip uluslararası tanınan, saygın okullar bekler. Uluslararası öğrenci grubu içinde, bir tasarım stüdyosunun yaratıcı ve samimi ortamında eğitim alan yurt dışı mimarlık öğrencileri mimarlık eğitimlerinde ilham kaynağı olacak olan eski Avrupa şehirlerini keşfederler. Avrupa’da İngilizce mimarlık eğitimi sunan fakültelerin diplomaları YÖK, AB, UK, USA olmak üzere dünyanın her yerinde kabul görürler. Avrupa’nın saygın mimarlık okulları mezunları istihdam edilebilirlik açısından her zaman tercih edilen kişilerdir. Erasmus ve Tempus programları sayesinde yurtdışı mimarlık öğrencileri bir veya iki dönemlerini başka bir AB ülkesi veya ABD’de geçirebilirler.
Yurtdışı mimarlık eğitimi adayı bir kişinin, mimarlığın hangi kolunda duracağını iyi bilmesi ve ona göre kendisini geliştirmesi gerekir. Ne istediğini bulmak için ofislerde, inşaatlarda, inşaat yönetiminde çeşitli noktalarda incemeler yapıp, kararlı bir şekilde istediği yerde kariyeri için çalışmaya yönelik çaba sarf etmelidir.
Yurtdışında mimarlık eğitimi alan öğrenciler mevcut teknolojileri aktif biçimde kullanabilecek ve tempolu, yüksek hızlı proje üretimi süreçlerinde yer alabilecektir. Tabi elde edecekleri diğer bir kazanım da ilerici bakış açısıyla kendini geliştirebilmektir. Değişimlere uyum sağlamak; yenilikçi, ilerici olmak ve gerçekçi şekilde plan yapabilmek, yurtdışında mimarlık eğitimi alanların diğer kazanımları arasındadır. Tasarıma bakış açısı, karşılaşılan problemleri inisiyatif kullanarak çözebilme becerisi ise iş görüşmelerinde yurtdışı mimarlık mezunlarını ön plana çıkaran özellikleridir.
Ülkemizde bir çok devlet ve vakıf üniversitesinde mimarlık, iç mimarlık, iç mimarlık ve dekorasyon, peyzaj mimarlığı gibi alanlarda sunulan mimarlık dünya genelinde de en çok tercih edilen mesleklerin başında gelir. Yurtdışında mimarlık için en uygun ülkelerin başında Macaristan, Letonya, Polonya, Çekya, Romanya, İngiltere ve Amerika gelmektedir.
Yurt dışında mimarlık eğitimi bazı ülkelerden 3 ya da 4 yıl olarak verilirken kimi ülkelerde 5 yıllık birleşik program olarak verilmektedir. 5 yıllık mimarlık bölümleri lisans ve yüksek lisans eğitimini içerir ve mezuniyette yüksek mimar diploması verilir. Yani 5 yıllık süreç içerisinde mimarlık alanında yüksek lisans eğitimi de alınmış olup akademik seviye olarak yüksek lisans diplomasına da sahip olunur.
Yurtdışında Mimarlık Okumak İçin Giriş Koşulları
Yurtdışında mimarlık okumak için gerekenler (lisans) listesinde adayın iyi derecede eğitim diline hakim olması, lise matematik ve fizik notlarının iyi olması, çizim sınavında ve mülakatta başarılı olunması ve varsa portfolyo sahibi olması beklenir.
Yurtdışında mimarlık yüksek lisans yapmak isteyen adayların mimarlık lisans programından mezun olması, lisans diploma notunun iyi olması, eğitim diline hakim olması, portfolyo sahibi olması ve mülakatta başarılı olması beklenir.
Mimarlık, sanat olma kapasitesi en yüksek bölümlerden biridir ve hayatınızın içinde her daim olan bir olgudur. Yemek yediğinizde, bir sinemaya gittiğinizde, yürüdüğünüzde hep mimari eserler ile çevrili olursunuz. Hatta güne başlarken giyeceğiniz elbiselere bile karar vermenize yardımcı olan mimarlıktır aslında. Çünkü içinde bulunacağınız esere göre giyinmeye özen gösterirsiniz.
Pek çok insanın hayatına ister istemez dokunan, hayatı düzenleyen bir meslektir. Mimarlığın ürettiği her şeye kent içinde insanlar isteyerek ya da istemeyerek de olsa maruz kalırlar ve onu kullanırlar. Mimari eserlerinin içinden geçerler, görürler, yüzleşirler. Bu anlamda mimarın hem kente hem de insanlara karşı bir sorumluluğu vardır. Kayıtsız görüntü üretici olmalarından ziyade aslında birer sorumlu yaratıcılardır mimarlar. Amacı estetik, uyumluluk ve kullanışlık olan mimarlık eğitimini yurtdışında planlayanlar yurtdışında mimarlık okumak için en fazla tercih edilen Avrupa ülkelerinden ikisini görebilir, ücretsiz bilgi almak için bize ulaşabilirler.
Akademik Danışmanlık ve Rehberlik Servisleri Ücreti
Yurtdışında mimarlık eğitimi almaya karar veren adaya sunulan akademik ve rehberlik hizmetlerinin ücreti alınan destek servislerinin içeriğine istinaden 2,250 - 3,000 Euro arasında değişmektedir. Sophia Academy, yurtdışı eğitim danışmanlığı hizmetleri sunan akredite bir Avrupa Birliği kuruluşudur.
"Avrupa'da yerleşik, profesyonel bir kurumdan danışmanlık almanın keyfini ve güvenini yaşayın."
Comentarios