top of page
Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

Sofya Tıp Üniversitesi

Sofya Tıp Üniversitesine dair doğru bilgilere ulaşmak ve Bulgaristan'da tıp okumak için profesyonellere güvenmek istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.🤗👋

Sofya Tıp Üniversitesi, 100 yılı aşkın tıp eğitimi geçmişiyle Bulgaristan'da tıp okumak için en eski üniversitedir. Sofya Tıp Üniversitesi ülkede her sene yapılan üniversiteler sıralamasında her zaman ilk beşte yer alır. Üniversitede 6.000'den fazla ulusal ve uluslararası öğrenci (yaklaşık 1600 yurtdışından gelir) bulunur ve 14 üniversite hastanesine sahiptir. Üniversite 4 fakülteden oluşur ve İngilizce tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hemşirelik programları mevcuttur.

Yurtdışında tıp eğitimi planlayanlar Bulgaristan’da İngilizce tıp, dişçilik, eczacılık ve hemşirelik eğitimi sunan Sofya Tıp Üniversitesi’ni tercih edebilirler. Sofya Tıp Üniversitesi özellikle Almanya, İtalya, İngiltere, Norveç gibi ülkelerden gelen öğrenciler tarafından tercih edilmektedir.

Özgür ve ferah bir Avrupa ülkesi Bulgaristan’da tıp eğitimi fırsatı sağlayan Sofya Tıp Üniversitesi öğrencilerine Erasmus vesilesiyle değişim öğrencisi olma imkanı da sunar.

Sofya Tıp Üniversitesi Müfredatı

Altı yıl süren Sofya Tıp Üniversitesi tıp eğitimi üç aşamadan oluşur.

Birinci Aşama-klinik öncesi eğitim /iki yıl/ öğrencilere doktor olarak klinik eğitimlerinin temelini oluşturan gerekli biyolojik ve tıbbi bilgiler verilir. 

İkinci Aşama–hastanın tanı ve tedavisine ilişkin bilgi edinmeyi amaçlayan klinik eğitim /dört yıl. Üçüncü yıldan sonra ilgili disiplindeki derslerin tamamlanmasının ardından eğitim-öğretim yılı boyunca sınavların kalıcı olarak yapıldığı döngüsel bir sisteme göre eğitim gerçekleştirilir.

Üçüncü Aşama–üniversite hastanelerinde ve hastane üslerinde gerçekleşen ve edinilen bilgilerin hasta yatağı ve resepsiyon ofisinde uygulanmasını amaçlayan mezuniyet öncesi staj.

Lisans tıp stajı Genel Tıp, Acil Tıp, Dahiliye, Cerrahi, Pediatri, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Hijyen, Epidemiyoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Sosyal Tıp alanlarında Devlet sınavlarıyla sona erer. Devlet sınavlarını geçenler, eğitim ve yeterlilik derecesinde "Yüksek Lisans" ve genel tıbbi uygulama hakkına sahip "Hekim" yasal ehliyetinde tamamlanmış yükseköğrenim için bir diploma alırlar.

Sofya Tıp Üniversitesi Tıp Eğitimi Müfredatı

Sofya Tıp Üniversitesi eğitimi esnasında yıllara göre alınması gereken derslere, yapılması gereken stajlara ve eğitim esnasında öğrencilerin bilgilerinin nasıl ölçüldüğüne dair bilgi sahibi olmak isteyenler ekteki dosyaya göz atabilirler.

Sofya Tıp Üniversitesi Dünya Sıralaması

2024 QS Dünya Üniversiteleri Tıp Sıralamasında Sofya Tıp Üniversitesi 501-550 aralığındadır. Dolayısı ile Sofya tıp Üniversitesi, Anglia Ruskin University-UK, Sant'Anna - Scuola Universitaria Superiore Pisa-İtalia, University of Central Lancashire-UK gibi İngiliz ve İtalyan üniversiteleri ile aynı kategoride yer alır.

Sofya Tıp Üniversitesi Akreditasyonları

Sofya Tıp Üniversitesi Bulgaristan Bilim, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından akredite bir Avrupa üniversitedir. Bulgaristan Ulusal Değerlendirme ve Akreditasyon Kurumu, Avrupa Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Derneği (ENQA) ve Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvence Kaydı (EQAR) tam üyesidir. Sofya Tıp Üniversitesi ulusal akreditasyon puanları şu şekildedir: tıp 9,56/10 – diş hekimliği 9,74/10 – eczacılık 9,70/10 – kamu sağlığı ve sağlık bilimleri 9,03/10. Toplam ulusal akreditasyon notu ise 9,56/10.

Sofya Tıp Üniversitesi Uluslararası Geçerliliği

Sofya Tıp Üniversitesi mezunlarının diplomaları tüm Avrupa Birliğinde, Amerika, Kanada, İngiltere ve dünyadaki birçok ülkede geçerlidir. Sofya Tıp Üniversitesinin de tam üyesi olduğu Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA), 49 ülkeden 870'den fazla üniversiteyi ve ulusal Rektörler Birliğini temsil eder, Bologna sürecinde ve AB'nin yüksek öğrenim, araştırma ve yenilik politikalarını etkilemede önemli bir rol oynar.

Sofya Tıp Üniversitesi YÖK Denkliği

Sofya Tıp Ünversitesi YÖK tarafından tanınan üniversiteler arasındadır fakat Mart 2024 YÖK Yurtdışı Diplomaları ve Tanıma Yönetmeliğindeki düzenlemelere göre Sofya Tıp Üniversitesi mezunlarına YÖK denklik hakkı tanınabilmesi için Bulgaristan'da tıp eğitimine başladıkları yıl YKS'de Türkiye'de tıp okumalarına imkan tanıyan puanı almış olmaları gerekir. Aksi takdirde YÖK denklik başvurusu yapamazlar.

Haliyle, 2025 yılı Bulgaristan tıp fakülteleri adayları şu dört gerekçeden birini esas alarak Bulgaristan tıp fakültelerine başvuru yapabilirler.

  1. Mezuniyet sonrası YÖK denkliği almayı düşünmüyorum çünkü Avrupa'da bir kariyer ve yaşam planlıyorum.

  2. Bulgaristan tıp diplomam tüm Avrupa'da geçerli. Dolayisiyla eğitim artı uzmanlık derken 10 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Bu süre zarfında elbette anayasal hakkım olan denklik başvuru yapma imkanı da tarafıma illa ki tanınır.

  3. Bu sene Bulgaristan'da hazırlık eğitimi alırım, sonraki yıl da YÖK Denkliği olan diğer Avrupa Tıp Fakültelerinde eğitim alırım.

  4. Bu sene Bulgaristan'da hazırlık eğitimi alırım, bir yıl tıp fakültesinde okurum ve akabinde YÖK Denkliği olan diğer Avrupa Tıp Fakültelerine yatay geçiş yaparım.

Sofya Tıp Üniversitesi Eğitim Ücretleri

Sofya Tıp Üniversitesi İngilizce bölümleri ve yıllık eğitim ücretleri şu şekildedir:

  • Tıp: 9,000 /6 yıl/

  • Diş Hekimliği: 9,000 /staj dahil 5,8 yıl/

  • Eczacılık: 6,000 /5 yıl/

  • Hemşirelik: 4,000 /4yıl/

Sofya Tıp Üniversitesi Başvuru Şartı

Sofya Tıp Üniversitesi'ne başvuru yapacak adaylardan lise biyoloji ve kimya dersleri ortalamalarının 100 üzerinden en az 62 olması beklenir.

Hesabı şu şekilde yapmalısınız. Biyoloji ve kimya eğitimi aldığınız yıldaki biyoloji ve kimya dersleri ortalamasını toplayıp ikiye böldüğünüzde çıkan sonuç en az 62,00 olmalıdır. Mesela dokuzuncu sınıftaki biyoloji notunuz 84, kimya notunuz ise 68. İkisinin toplamı 152 eder. İkiye böldüğünüzde sonuç 76 çıkar. Bu sene için şartı sağlıyorsunuz. Bu yöntemi biyoloji ve kimya dersi aldığınız her sene için uygulayabilirsiniz.

Sofya Tıp Üniversitesi Başvuru Evrakları

Bulgaristanda tercüme ve legalize edilmesi gereken, başvuruda istenen evraklara ve D öğrenci vizesi ile alakalı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Sofya Tıp Üniversitesi Giriş Sınavı Tarihi

Bulgaristan'da İngilizce tıp, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik eğitimi sunan Sofya Tıp Üniversitesi 2024 giriş sınavı tarihi 17 Eylül. Giriş sınavı online yapılır. Sınava girebilmek için adayın Bulgaristan'da lise denklik belgesinin ve bakanlık onayının alınması gerekir. Dolayısı ile adayın en az 45 iş günü öncesinden başvuru yapması gerekir.

Sofya Tıp Üniversitesi Giriş Sınavı İçeriği Nedir?

Biyoloji, kimya, İngilizce içerikli yazılı sınavı başarıyla veren adaylar sıralamaya girerek birinci sınıftan eğitimlerine başlarlar.

-Biyoloji kısmında 20 soru vardır ve süresi 30 dakikadır.

-Kimya kısmında 20 soru vardır ve süresi 30 dakikadır.

-İngilizce kısmında bir makale vardır ve makaleye istinaden cevaplanması gereken 10 soru vardır. İngilizce kısmının süresi 40 dakikadır.

Sofya Tıp Üniversitesi giriş sınavlarında mülakat yapılmaz. Sofya Tıp Üniversitesi giriş sınavı ücreti 200 €.

Sıralamaya Girmek Zor Mu?

06 Ekim 2023 yılında yapılan giriş sınavında sıralamaya giren ve kabul alan 83 öğrenci maksimum puan olan 30 puanı alarak birinci sınıftan başlama hakkı elde etmişlerdir.

İngilizce ve Bölüm Hazırlık Eğitimi

Sofya Tıp Üniversitesinde okumak isteyen adaylar ihtiyaç halinde hazırlık eğitimi alabilirler. Bulgaristan'da İngilizce ve Tıp Hazırlık eğitimi hangi üniversitede alınmalıdır sorusuna cevap arayanlara Bulgaristan'da Tıp Hazırlık Programlarının Kalite, İçerik ve Maliyet Kıyaslaması başlıklı makaleyi incelemelerini öneririz.

Sofya Tıp Üniversitesi Yurtları

Sofya Tıp Üniversitesi yabancı öğrencilere yurtta konaklama imkanı sunar.

Bilgi & Başvuru Danışmanlığı

Profesyonellere güvenmek, Türkiye ve Bulgaristan'da yerleşik bir kurumdan danışmanlık almanın keyfini ve güvenini yaşamak istiyorsunuz bize ulaşabilirsiniz.

05368372834 (WhatsApp)

STUDY SMART. 🕺LIVE WISE.❤️GO WITH SOPHIA ACADEMY.

 

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page