Dünyadaki en iyi tıp okulu hangisidir ve nerededir sorusunun cevabı bizce, kendinizsiniz. Çünkü çok iyi bir okul sizi kabul edebilir ve mezuniyet sonrası normal, standart bir doktor olabilirsiniz. Ya da standart bir tıp okulundan kabul alabilir fakat çok iyi bir doktor olabilirsiniz. Mesele, dünyandaki en iyi tıp okulundan ziyade sizin ne kadar iyi bir doktor olmak istediğinizdir.
İyi Bir Doktor Nasıl Olunur?
🏛️Tıp (tıp fakültelerinde öğretilen şeyler) en iyi şekilde, kavramları size basit kelimelerle açıklayabilecek birinden anlayarak öğrenilir. Açıklama kulağa karmaşık geliyorsa, muhtemelen onu açıklayan kişi bu kavramı gerçekten anlamıyor ve o konu için en iyi öğretmen değil demektir.
📚Bir ders kitabından okuyarak tıbbı öğrenmek ve iyi bir doktor olmaya çalışmak kötü fikir olsa gerek. Tanımı gereği bir ders kitabı, tartışılan konuyla ilgili her alt konuyu kapsadığından gereksiz ve aşırı bir ilgi yüklemesi ortaya çıkar. İnsan beyni büyük miktarda yeni şeyleri genelde kolaylıkla işleyemez. Yeni bir şey öğrenmenin yolu, konunun bir çerçevesini oluşturmaktan, geniş kavramları/büyük resmi anlamaktan ve ardından yavaş yavaş, zamanla ayrıntıları doldurmaktan geçer. Çünkü ayrıntılarla başlarsanız, çok fazla şey hatırlamazsınız ve gerçekte neyin önemli olup olmadığını da gözden kaçırırsınız.
📚Eğitim aldığınız üniversitenin müfredatını destekleyebilecek:
Kaplan
Pathoma
Anki
Khan Academy
Ninja Nerd
SketchyMedical
Professor Dave Explains
CrashCourse
Lecturio Medical
Armando Hasudungan
Osmosis from Elsevier
Dr. Najeeb Lectures
Andrey K
Ninja Nerd
AnatomyZone
Sam Webster
Kenhub - Learn Human Anatomy
Doctor Mike
Mama Doctor Jones
gibi diğer online araçları mutlaka ek kaynak olarak kullanmanızda fayda vardır. Bu kaynaklar sadece premed esnasında kullanmak ya da USMLE adımlarına hazırlanmak için değildir. Bu kaynakları, hangi okula giderseniz gidin (dünyanın en iyi ya da standart tıp fakültesi fark etmez), 1. günden itibaren öğrenme araçları olarak mutlaka kullanmalısınız. Bunlar, konularına çok hakim ve daha da önemlisi tıp öğretimi konusunda çok fazla deneyime sahip kişiler tarafından verilen derslerdir. Birinin harika bir klinisyen veya araştırmacı olması, onun harika bir öğretmen olduğu anlamına gelmez.
📚Klinik tıpla ilgili diğer bir gerçek de, istediğiniz tüm kitapları okusanız bile görmeden ve yapmadıkça asla öğrenemeyeceğinizdir. Bu nedenle öykü almak, fiziki muayene yapmak, asistanlara sunum yapmak, geri bildirim almak ve bu geri bildirimler üzerinde çalışmak için mümkün olduğunca çok zaman harcayın.
Akıl hocalığı yapmayı sevmeyiz fakat her zaman bir şeyi öğrenmenin en iyi yolu (klinik tıpta/prosedürlerde): GÖR, YAP, ÖĞRET🕺. İyi bir doktor olmak istiyorsanız bu üç sihirli kelimeyi her zaman kendinize hatırlatmalısınız.
📚Son olarak, yanlış yapmaktan veya hata yapmaktan korkmayın. Aptal görünmekten de korkmayın. Önemli olan yaptıkları işte iyi olan insanların, şu anda bulundukları yere hatalar yaparak ve görünüşte aptalca sorular sorarak geldiklerini anlamanızdır. Yeni bir şey öğrenmek söz konusu olduğunda korku (başarısızlık ve utanç) en büyük düşmanınızdır. Bunu fark ettiğiniz ve aktif olarak üstesinden gelmeye çalıştığınız an, herhangi bir şeyi öğrenmenin ilk başta göründüğünden çok daha kolay olduğunu anlarsınız.
HANGİ TIP ÜNİVERSİTESİNİ TAVSİYE EDERSİNİZ?
Mesela tıp eğitiminde Bulgaristan mı Polonya mı?
Yoksa Macaristan mı Çekya mı?
İtalya da olabilir mi?
Sırbistan ve Romanya arasında kararsızım. Siz ne dersiniz?
Ha, Letonya ve Litvanya da olabilir aslında.
Bir kere İtalya hariç üstte saymış olduğunuz ülkeler ortak bir siyasi ve kültürel mirasa sahiptir. Siyaseten eski Doğu Blok ülkeleri olmakla beraber son 30 yıldır Batı Avrupa’ya entegre olma yolunda ciddi adımlar atmış, birer AB ve Schengen Bölgesi ülkesidirler. Bologna Sürecine tabi olan ve ECTS sistemini uygulayan bu ülkelerin tıp üniversiteleri Avrupa’da tıp eğitimi normlarını yakalamış ve her geçen gün daha da iyiye gitmektedirler. Bu ülke mezunları Birleşik Krallık'ta ya da Almanya’da uzmanlık yapabilmekte veya doktor olarak çalışabilmekteler.
Dolayısı ile bu ülkelerin tıp eğitimine yaklaşımı, müfredatların işleyişi, klinik eğitimleri hepsinde aynıdır. Mezunlarının diplomaları da aynı hukuki haklara (AB ya da YÖK denkliği) sahiptir. Hatta hak ettiğinden fazla gündemde tutulan ve diplomadan ziyade bir ek olan Mavi Diplomayı hepsi de verir😉. O yüzden bu ülkeleri kıyaslarken esas alınacak kriter fiyat-kalite dengesidir. Bu arada Almaya’da uzmanlık başvurusu yaptığınızda, Avusturya’da doktor olarak çalışmak istediğinzde ya da USMLE girerek Amerika’da doktorluk ruhsatı almak istediğinizde kimse size dünyada ilk binde bir üniversiteden 🌟mi mezunsunuz diye sormayacaktır.
Makalede bahsi geçen iyi doktor olma kriterleri ışığında cebinizdeki parayı esas alarak kendiniz için bu ülkelerdeki hangi tıp üniversitesini seçerseniz seçin, yanılmazsınız. Neden mi?
コメント