top of page
Yazarın fotoğrafıİskender Balkanlar

Çekya'da Üniversite Okumak İçin Dört Dünya Üniversitesi

Yurtdışında üniversite eğitimi için araştırmalara koyuldunuz. Kıtalardan Avrupa'da karar kıldınız. Ülkeler arasında kararsız kaldınız fakat Çekya'da eğitim şimdilik size en yakın fikir olarak gözüküyor. Fikrinizden emin olmak için de Çekya'da eğitim fırsatlarını keşfetmeye çalışırken genelde öne Charles Üniversitesi gibi Prag'da üniversite eğitimi sunan dünyaca ünlü üniversiteler çıkıyor. Fakat, ihtişamlı mimarisi ile diğer Çek şehirlerini gölgesinde bırakmaya çalışan Prag'ın gücü, uluslararası öğrencilerin yurtdışı üniversite eğitiminde kıblesi diye bilinen, ev sahipliği yaptığı üç üniversite de dünyada sürekli ilk bin arasında olan Brno'ya yetecek mi?:)

Çekya'da Üniversite Okumak İçin Neden Brno'yu Seçmelisiniz?

Her şeyden önce, Brno yaşamak için harika bir yer. Ne çok büyük ne de çok küçük olan Brno, uygun fiyatlı, heyecan verici fırsatlarla doludur. Canlı etkinlikler veya ders sonrası güzel vakit geçirmek için gizli kafeleri ile Brno her öğrencinin ihtiyacını karşılıyor. Yurtdışında eğitim planlayanlar yabancı bir öğrenci olarak ziyaret edecekleri ülkenin de güvenli olduğundan emin olmak isterler. Sizi bu konuda asla hüsrana uğratmayacak yerlerin başında ise Brno (ve Çek Cumhuriyeti) gelir. Küresel Barış Endeksi 2020'ye göre Çekya'da üniversite okumak için dünya çapında en güvenli 10.cu ülkedir.

Çekya’da üniversite düşünenler araştırma yaptıklarında göreceklerdir ki Brno aynı zamanda çok popüler bir öğrenci şehridir. QS'ye göre Brno, dünyadaki en popüler 6. öğrenci şehridir. Hiç fena değil, değil mi?

Öğrenciler Brno'da hoşgörünün, ulaşım kolaylığının, uygun yaşam ve eğitim maliyetlerinin, arkadaş canlısı öğrenci topluluklarının tadını doyasıya çıkarabilirler. Çekya'da üniversite okumak için Brno’da eğitim alanlar aynı zamanda Avrupa’nın en güzel üç başkenti ile komşuluk ederler. Canları sıkıldıklarında bu başkentleri ziyaret edebilir ve turistik ve kültürel keşiflere çıkabilirler. Prag ile Brno arasındaki mesafe 256 kilometre, Viyana 155 kilometre, Bratislava 132 kilometre, Berlin 566 kilometre ve Wroclaw 312 kilometredir.

MASARYK ÜNİVERSİTESİ

Eğitimin sadece yaş veya sosyal statü meselesi olmadığına inanan Masaryk Üniversitesi araştırmaları aktif olarak destekleyen; BM Sürdürülebilir Kalkınma konusunda Çekya’daki en iyi üniversitedir. Açık fikirli ve kendilerini çevrelerindeki insanların hayatlarını etkilemeye adayan mükemmel akademisyenleri ile Masaryk Üniversitesi 1919 yılından beri daha zeki bir dünya yaratmaya devam ediyor. Burada öğrenciler, multidisipliner eğitim modelinden istifade ederken deneyler yaparlar, keşiflerde bulunurlar ve uzmanlaşırlar. Üniversiteyi keşfet.

BRNO TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

Brno Teknoloji Üniversitesi (BUT), Çek Cumhuriyeti'nin en büyük teknik ve mühendislik üniversitesidir. Orta Avrupa'nın önde gelen eğitim, bilim ve araştırma kurumlarından biri olan üniversitenin kaliteli eğitim geleneği 1899'a kadar uzanır ve 120 yıldan fazladır lider üniversite konumunu koruyan Brno Teknoloji Üniversitesi QS World University Rankings and THE World University Rankings sırlamalarında prestijli derecelerini korumaya devam etmektedir. IBM, FEI, Honeywell, Bosch, Siemens, Škoda Auto, vb gibi dünya devleri ile ortak AR-GE çalışmaları yürüten üniversite kalitesini sadece teknik ve mühendislik bilimlerinde değil; doğa bilimleri, mimarlık, güzel sanatlar, işletme ve ekonomi alanlarındaki kaliteli eğitimleri ile adından sıkça söz ettirmektedir. Üniversiteyi keşfet.

BRNO VETERİNERLİK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ

Brno Veterinerlik Fakültesi (FVM) Çekya'da (Çek Cumhuriyetinde) veterinerlik eğitimi sunan tek üniversitedir. Her disiplin ve konu için öğretim programları, Avrupa Birliği ülkelerinde uygulananlara uyarlanmıştır; bu, mezunlarımızın bu ülkelerde ve Avrupa dışındaki ülkelerde çalışması ve keşfetmesi için iyi koşulları temsil eder. Ayrıca akredite edilmiş müfredat da bu şartlar altındadır. Veteriner Fakültesi, Avrupa Veterinerlik Eğitimi Kuruluşları Birliği - EAEVE üyesidir. Mezunlar, "Veteriner Hekimliği Doktoru" (MVDr.) akademik derecesini alırlar. Üniversiteyi keşfet.

BRNO MENDEL ÜNİVERSİTESİ (MENDELU)

Brno Mendel Üniversitesi (MENDELU), Çek üniversiteleri arasında Araştırmalarda İK Mükemmelliği ödülünü alan ilk Çek üniversitesidir. Bir üniversite için bu ödülün en büyük getirisi üniversitenin yabancı araştırmacı ve akademisyenler tarafından daha çok tercih edilişidir. Brno Mendel Üniversitesi, Çekya Ulusal Öğrenci Birliği tarafından en uygun maliyete kaliteli eğitim sunan Çek üniversiteleri arasında ikinci sırada, FRDIS ise tüm fakülteler arasında birinci sırada gösterilmiştir. Üniversiteyi keşfet.

Brno’da Yaşam Giderleri

Brno Teknoloji Üniversitesi'nde (Brno Teknik Üniversitesi, Çekya) eğitim alacak ve Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri olan Brno’da yaşayacak öğrencilerin merak ettiği en önemli sorulardan biri de Çekya'da öğrenci hayatı sosyal ve kültürel hayatlarını ilgilendiren harcamalarının ne kadar olacağıdır. Takdir edilir ki her kişinin yaşam biçimine istinaden bu rakamlar değişebilir ve kesin bir tutar belirtmek nerdeyse imkânsızdır. Yine de, yılların tecrübesine ve Brno'da eğitim alan öğrencilerden alınan bilgilere istinaden ortalama bazı rakamlar verilebilir. Mesela ayda her şey dahil 300-500 Euro arasında geçinenler olduğu gibi ayda 600-1000 Euro arası harcayan da olabiliyor. Fakat gerçek olan bir şey varsa o da Çekya’da eğitim ve Brno’da yaşamın Batı Avrupa ülkeleri ve şehirlerine göre çok daha ucuz olduğudur.

  • Öğrenci yurtları aylık ücreti: 130-200 Euro

  • Dairelerde kiralık özel oda aylık: 200 Euro

  • Brno bir aylık ulaşım kartı: 10 Euro

  • Brno Teknoloji Üniversitesi Kantinlerinde öğle yemeği: 2,00 Euro

  • Restoranlarda akşam yemeği: 4,70 Euro

  • Restorantlarda pizza: 5,00 Euro

  • Publarda bir bira: 1,15 Euro

  • Bir litre süt: 0,80 Euro

  • Yoğurt: 0,50 Euro

  • Bir kg patates: 0,90 Euro

  • Bir kg elma: 1,00 Euro

  • Sinema bileti: 6,70 Euro

"Avrupa'da yerleşik, profesyonel bir kurumdan danışmanlık almanın keyfini yaşayın."

SOPHIA ACADEMY

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page