top of page
  • Yazarın fotoğrafıExcellency Obliges. Sophia Academy

YÖK Denklik Duyurusu / Usul ve Esaslar

Bugüne Kadar YÖK Denklik Başvuruları Nasıldı?

15 Mart 2024 tarihinden önce dünya sıralamasında ilk 1000’de bulunan üniversitelerden mezun öğrenciler Türkiye’ye döndüklerinde denklik başvurusu yaparlardı. YÖK, diploma ve transkriptleri inceler, bir sorun görmezse denklik verirdi. Bir sorun gördüğü durumlarda ise sınav yapardı. YÖK Denklik Duyurusu ile yönetmelik ile alakalı kafa karıştıran maddeler netleştirilmiş oldu.

YÖK Denklik Duyurusu Sonrası Uygulamada Ne Değişti?

YÖK Denklik Duyurusu ile aslında hiçbir şey değişmediğini öğrendik.

YÖK'ün 29 Mart 2024 tarihinde denklik yönetmeliği ile alakalı yaptığı son değişiklikte konuyla ilgili kısmı aşağıda belirtiyoruz:

En az iki sıralama kuruluşunda İlk 1000’de olan üniversiteler için başarı sıralaması aranan bölümler dahil tüm bölümlerden mezun olanlar önceden olduğu gibi denklik müracaatı yapacak ancak YKS şartı aranmayacak.

Tıp, diş hekimliği, eczacılık programlarından mezun olanlar denklik için müracaat edecek ve başvuruları daha önce olduğu gibi transkriptlerine göre bireysel olarak incelenerek karar verilecek.

İLK 400 SIRALAMASI

YÖK’ün dünya sıralamasında en az üç kuruluşta ilk 400’de olan üniversitelere getirdiği ekstra kolaylık, tamamen kafa karıştırdı ve ilk 400’de olmayan üniversitelerin denkliği zorlaştı gibi bir algı oluştu.

YÖK, bundan sonra, en az üç kuruluşta ilk 400’de yer alan üniversitelerden mezun öğrencilerin diplomalarına doğrudan denklik vereceğini belirtiyor.

KAÇ SIRALAMA KURULUŞU? USUL VE ESASLAR

YÖK’ün 29 Mart 2024 tarihinde resmi sitesinde ''haberler'' kategorisi altında yayınladığı açıklamanın içinde usul ve esaslar (sondan birinci paragrafın içinde) gözden kaçmaktadır. Buna göre:

Üniversitenin dünya sıralamasında en az iki kuruluşta ilk 1000’de yer alması, ilk 400’de olanların ise en az üç kuruluşta istenen sıralamaya sahip olması gerekmektedir. Eskiden tek sıralama kuruluşunda istenen sıralamaya sahip olması yeterliydi.

YÖK’ün resmi sitesinden 29 Mart 2024 tarihinde yayınlanan usul ve esasları inceleyebilirsiniz.

Hangi Üniversiteleri Tercih Edebilirim?

Mart 2024 yılında YÖK tarafından yayımlanan YÖK Yurtdışı Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği düzenlemelerine göre Sophia Academy olarak çalıştığımız ve 2024 dünya üniversiteleri sıralamalarında en az iki derecelendirme kuruluşunda aynı anda ilk bin arasında olan üniversiteleri buradan inceleyebilirsiniz.

Avrupa'da Tıp Eğitimi Danışmanlığı

Avrupa'da tıp okumak için profesyonellerden destek alarak planlama yapmak ve başvuru sürecini başlatmak isteyenler bize ulaşabilirler.

►05368372934 (WhatsApp)

bottom of page