top of page

Yurtdışında Tıp Okuyanlar Türkiye’ye Yatay Geçiş Yapabilir Mi?

Yazarın fotoğrafı: İskender Balkanlarİskender Balkanlar

Yurtdışında tıp eğitimi almak için özellikle Avrupa’nın belli ülkeleri son yıllarda ciddi rağbet görmektedir. Polonya, İtalya, Macaristan, Çekya gibi öne çıkan ülkelerin adaylar tarafından tercih edilme sebebi YÖK’ün de itibar ettiği QS ya da THE gibi dünya üniversitelerini değerlendirme kuruluşlarınca ilk 400 arasında gösterilen tıp üniversitelerinin olmasıdır. Elbette diğer neden de bu ülkelerde tıp eğitimi almak için Türkiye’de yerleşmiş olma şartının aranmamasıdır. Bu ülke üniversiteleri tıp öğrencilerini kabullerinde kendi giriş sınavlarını uygulamaktadırlar.

Bu ülkeleri tercih edenler elbette kaliteli eğitimden istifade ederek doktorluk kariyerine başlamayı hedeflemektedirler. Lakin az sayıda da olsa bu ülkelerde eğitime başlayıp Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerine yatay geçiş yapmak isteyenler de mevcut. Hatta bu ülkeleri tercih etmelerinin ana sebebi bazen de bu gerekçe olmaktadır.

Burada bir noktaya açıklık getirmekte fayda var. Yatay geçiş yapmayı planlayan adaylar genelde Türkiye’de yapılan sınavda yerleşmeyi kıl payı kaçırmış (hedefi her zaman ülkesinde tıp eğitimi almak) ve bir yıl daha kaybetmek istemeyen öğrencilerdir. Öyle bazılarının gürültü kopardığı gibi sınavda 1.200.000 olmuş da ülkeye yatay geçiş yapmış falan değiller:) Yoksa, birazdan bahsedeceğimiz tıp okullarının giriş sınavlarında bu adayların başarılı olması, bir-iki sene okuyabilmesi mümkün değildir.

Yurtdışından Türkiye’ye YÖK Yatay Geçiş Şartları

Yurtdışında tıp, diş hekimliği, eczacılık eğitimi alan; birinci sınıfını başarıyla tamamlamış her öğrenci 16 Haziran 2023 tarihine kadar eğitim aldığı üniversite THE, URAP ya da QS kuruluşlarına göre dünyada ilk 400 arasında ise Türkiye Cumhuriyeti tıp fakültelerine yatay geçiş başvurusunda bulunabiliyordu. Fakat YÖK 16 Haziran 2023 tarihinde resmi gazetede yayımladığı kararına göre bu konuda bir değişikliğe gitmiştir. Güncel karara göre Avrupa'da eğitim alınan üniversite Times HigherEducation (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking derecelendirme kuruluşlarından en az üçünde ilk dört yüzlük dilim içerisinde yer almalıdır. YÖK'ün konuya dair kararı.

*Her ne kadar YÖK yurtdışından yatay geçiş kuralını genel olarak belirlemiş olsa da yatay geçiş başvurusunda bulunulan üniversitenin senatosu yatay geçiş adayından yurtdışında eğitime başlanılan sene YKS puanı, yatay geçiş öncesi yurtdışında alınan derslerin puanları gibi ekstra taleplerde bulunabilir. O yüzden, yatay geçiş yapılması plananan üniversitenin başvuru şartlarının önceden öğrenilmesinde fayda vardır.

Avrupa’da İlk 400'de Olan Tıp Üniversiteleri

YÖK'ün güncel yatay geçiş kararına istinaden yurtdışından Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerine yatay geçiş yapılmasına olanak sağlayan üniversiteler için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

AKADEMİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK DESTEĞİ

Akademik desteğe ve rehberlik hizmetlerine ihtiyacı olanlar bize ulaşabilirler.

05368372834 (WhatsApp)
 
 

Comments


Commenting has been turned off.

"Ülkemizde çoğu öğrenci, hiç ilgilenmediği aklına bile gelmeyen dallarda üniversite okuyor.

Böyle bir sistemden hayır gelmez."  Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu

Edirne Ofis

Kocasinan Mah. Atatürk Cad. No:56, Merkez/Edirne

GSM:  +90 536 837 28 34

Sofya Ofis
126 Vitosha Bulv. D: 4,1463

GSM:  +359 89 700 4372

AUBG Office

Georgi İzmirliev Sq. 1, Blagoevgrad

GSM:  +359 89 787 2295
 

yurtdışında-tıp-okumak

+90 536 837 2834

  • w-facebook
  • Instagram

© Sophia Academy, Smartversity Int. Pathways are BAIE trademarks. Sophia Academy is fully accredited by Study in Europe Platform-STEP.
 

bottom of page